Jeżeli mam przyznać to jest to moja ulubiona pizza spośród wszystkich! 🙂 Kocham bakłażan w każdej wersji 🙂
Ciasto (bezglutenowe albo pszenne) na pizze – zrób z tego przepisu >>
Dodatki
- 2 szt. sera mozzarella dobrej jakości
- 1 szt. bakłażana średniej wielkości
- 50g sera parmezan
- 3 duże garści świeżej rukoli
Sos pomidorowy:
- 3 pomidory malinowe albo 3 łyżki passaty pomidorowej
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
- Przygotowujemy spód na pizze według przepisu.
- Rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Sos pomidorowy: jeżeli używasz pomidorów należy je sprzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Rozgnieść w palcach (albo blenderem ręcznym), czosnek przeciskamy przez praskę a następnie wszystko razem łączymy. Odstawiamy.
- Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra i dół)
- Bakłażan myjemy i kroimy w cienkie plastry (na tyle ile nam się uda). Pędzelkiem kuchennym natłuczemy każdy plaster bakłażana z obu stron. Grillujemy do momentu aż będzie bardzo mięciutki.
- Na spód do pizzy nakładamy sos, starty parmezan oraz grillowane plastry bakłażana. Następne kładziemy mozzarellę rozdrobnioną w palcach, staramy się przykryć bakłażan.
- Pieczemy ok.20min (na ostatnie 5min można włączyć termoobieg).
- Na gotową pizzę nakładamy rukolę. Możesz skropić oliwą z oliwek przed podaniem.
Znajdź mnie na:
(Visited 109 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz