Pizza z grillowanym bakłażanem (gf)

Jeżeli mam przyznać to jest to moja ulubiona pizza spośród wszystkich! 🙂 Kocham bakłażan w każdej wersji 🙂

Ciasto (bezglutenowe albo pszenne) na pizze – zrób z tego przepisu >>

Dodatki

  • 2 szt. sera mozzarella dobrej jakości
  • 1 szt. bakłażana średniej wielkości
  • 50g sera parmezan 
  • 3 duże garści świeżej rukoli 

Sos pomidorowy: 

  • 3 pomidory malinowe albo 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 2 ząbki czosnku 

Sposób przygotowania 

  1. Przygotowujemy spód na pizze według przepisu. 
  2. Rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  3. Sos pomidorowy: jeżeli używasz pomidorów należy je sprzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Rozgnieść w palcach (albo blenderem ręcznym), czosnek przeciskamy przez praskę a następnie wszystko razem łączymy. Odstawiamy.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra i dół)
  5. Bakłażan myjemy i kroimy w cienkie plastry (na tyle ile nam się uda). Pędzelkiem kuchennym natłuczemy każdy plaster bakłażana z obu stron. Grillujemy do momentu aż będzie bardzo mięciutki.
  6. Na spód do pizzy nakładamy sos, starty parmezan oraz grillowane plastry bakłażana. Następne kładziemy mozzarellę rozdrobnioną w palcach, staramy się przykryć bakłażan.
  7. Pieczemy ok.20min (na ostatnie 5min można włączyć termoobieg). 
  8. Na gotową pizzę nakładamy rukolę. Możesz skropić oliwą z oliwek przed podaniem. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *