Pizza z serem burrata i rukolą (gf)

Domowa pizza bezglutenowa z pysznym serem burrata. Delikatna, chrupiąca i przede wszystkim -homemade-! Idealna na wspólny wieczór z rodziną bądź przyjaciółmi.

Ciasto na pizze – zrób z tego przepisu >>

Dodatki

  • 1 szt. sera mozzarella
  • 1 szt. sera burrata
  • 50g sera parmezan
  • 3 duże garści świeżej rukoli 

Sos pomidorowy: 

  • 3 pomidory malinowe albo 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (możesz dołożyć 1 łyżkę passaty pomidorowej)
  • 2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 2 ząbki czosnku 

Sposób przygotowania 

  1. Przygotowujemy spód na pizze według przepisu.
  2. Sos pomidorowy: jeżeli używasz pomidorów należy je sprzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Rozgnieść w palcach (albo blenderem ręcznym), czosnek przeciskamy przez praskę a następnie wszystko razem łączymy. Odstawiamy.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra i dół)
  4. Na spód do pizzy nakładamy sos, starty parmezan oraz mozzarellę rozdrobnioną w palcach.  
  5. Pieczemy ok.20min (na ostatnie 5min można włączyć termoobieg). 
  6. Następnie nakładamy świeżą burratę (możesz ją również rozdrobnić w palcach) oraz rukolę. Możesz skropić oliwą z oliwek przed podaniem. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *