W naszym domu placuszki na śniadanie są dosłownie co drugi dzień 🙂 zatem jesteśmy ludźmi którzy kochają słodkie śniadania zdecydowanie! 🙂 Także aby nie było monotonii robię zawsze inne, testuję i sprawdzamy które nam smakują najbardziej. Sukcesywnie będę Wam wrzucać nasze ulubione przepisy na placuszki.
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka bądź flaxegg (2 łyżki zmielonych nasion chia/siemię lniane + 6 łyżek wody)
- 4-5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych bezglutenowych (albo zwykłych bądź też innych płatków np.jaglane, orkiszowe itp.)
- 2 łyżki ekspandowanego: amarantusa/komosy jaglanej/proso (opcjonalnie)
- 2 łyżki sera ricotta (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie (gf)
- masło klarowane do smażenia
- domowa konfitura/jogurt grecki/płatki migdałowe/mascarpone/syrop daktylowy/świeże owoce – do podania
Sposób przygotowania
- Banany obieramy i wkładamy do miski. Zgniatamy widelcem.
- Jaja rozbijamy w oddzielnej misce i widelcem roztrzepujemy. Jeżeli używamy flaxegg to łączymy składniki i pozostawiamy na 5min.
- Do masy bananowej dodajemy jajka/flaxegg, ricottę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i ekspandowany amarantus.
- Smażymy na maśle klarowanym, na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Znajdź mnie na:
(Visited 106 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz