Placuszki bananowe z płatkami owsianymi i ricottą (gf)

W naszym domu placuszki na śniadanie są dosłownie co drugi dzień 🙂 zatem jesteśmy ludźmi którzy kochają słodkie śniadania zdecydowanie! 🙂 Także aby nie było monotonii robię zawsze inne, testuję i sprawdzamy które nam smakują najbardziej. Sukcesywnie będę Wam wrzucać nasze ulubione przepisy na placuszki.

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka bądź flaxegg (2 łyżki zmielonych nasion chia/siemię lniane + 6 łyżek wody)
  • 4-5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych bezglutenowych (albo zwykłych bądź też innych płatków np.jaglane, orkiszowe itp.)
  • 2 łyżki ekspandowanego: amarantusa/komosy jaglanej/proso (opcjonalnie)
  • 2 łyżki sera ricotta (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie (gf)
  • masło klarowane do smażenia
  • domowa konfitura/jogurt grecki/płatki migdałowe/mascarpone/syrop daktylowy/świeże owoce – do podania

Sposób przygotowania

  1. Banany obieramy i wkładamy do miski. Zgniatamy widelcem.
  2. Jaja rozbijamy w oddzielnej misce i widelcem roztrzepujemy. Jeżeli używamy flaxegg to łączymy składniki i pozostawiamy na 5min.
  3. Do masy bananowej dodajemy jajka/flaxegg, ricottę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i ekspandowany amarantus.
  4. Smażymy na maśle klarowanym, na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *