Delikatne placuszki z cukinii oraz marchewki to lekkostrawna propozycja na obiad bądź kolację. Podane z domowym sosem tzatziki! Możesz je zjeść również na zimno zatem nie zwlekaj i weź je ze sobą do pracy! 🙂 Zdrowa i pyszna propozycja dla najmłodszych!
Składniki (ok.10 placuszków):
- 1 duża cukinia
- 1 mała marchewka
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki bezglutenowej uniwersalnej schar (albo ziemniaczanej)
- ¼ łyżeczki pieprzu
Opcja bez mąki:
- 1 duża cukinia
- 1 mała marchewka
- 2 jajka
- ¼ łyżeczki pieprzu
Domowy sos tzaztiki:
- 1 średniej wielkości ogórek,
- 200ml jogurtu naturalnego bez laktozy,
- Sól i pieprz do smaku,
- 1 ząbek czosnek świeży albo ½ łyżeczki czosnku granulowany (opcjonalnie)
- Garść świeżego koperku (do posypania)
Sposób przygotowania:
- Sos: wymoczonego w sodzie i dokładnie umytego ogórka nie musimy obierać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach – dokładnie wycisnąć. Połączyć wszystkie składniki (oprócz koperku). Sos należy zrobić ok.15-20 min przed podaniem i wstawić do lodówki.
- Placki: Cukinie i marchew dokładnie umyć. Wymoczyć w sodzie 2-3min. Wypłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Startą cukinie należy dokładnie wycisnąć.
- Starte warzywa połączyć z resztą składników: jajka, pieprz i mąka (jeżeli używasz).
- Łyżką nakładamy małe placuszki i pieczemy na patelni bezolejowej albo z odrobiną rozgrzanego masła ghee/oliwy.
- Placuszki podajemy na ciepło albo zimno z domowym sosem tzatziki. Posypane świeżym koperkiem.