Placuszki z cukinii

Delikatne placuszki z cukinii oraz marchewki to lekkostrawna propozycja na obiad bądź kolację. Podane z domowym sosem tzatziki! Możesz je zjeść również na zimno zatem nie zwlekaj i weź je ze sobą do pracy! 🙂 Zdrowa i pyszna propozycja dla najmłodszych!

Składniki (ok.10 placuszków): 

  • 1 duża cukinia 
  • 1 mała marchewka 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka mąki bezglutenowej uniwersalnej schar (albo ziemniaczanej)
  • ¼ łyżeczki pieprzu 

Opcja bez mąki: 

  • 1 duża cukinia 
  • 1 mała marchewka 
  • 2 jajka
  • ¼ łyżeczki pieprzu 

Domowy sos tzaztiki: 

  • 1 średniej wielkości ogórek, 
  • 200ml jogurtu naturalnego bez laktozy, 
  • Sól i pieprz do smaku, 
  • 1 ząbek czosnek świeży albo ½ łyżeczki czosnku granulowany (opcjonalnie) 
  • Garść świeżego koperku (do posypania)

Sposób przygotowania: 

  1. Sos: wymoczonego w sodzie i dokładnie umytego ogórka nie musimy obierać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach – dokładnie wycisnąć. Połączyć wszystkie składniki (oprócz koperku). Sos należy zrobić ok.15-20 min przed podaniem i wstawić do lodówki.
  2. Placki: Cukinie i marchew dokładnie umyć. Wymoczyć w sodzie 2-3min. Wypłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Startą cukinie należy dokładnie wycisnąć. 
  3. Starte warzywa połączyć z resztą składników: jajka, pieprz i mąka (jeżeli używasz).
  4. Łyżką nakładamy małe placuszki i pieczemy na patelni bezolejowej albo z odrobiną rozgrzanego masła ghee/oliwy. 
  5. Placuszki podajemy na ciepło albo zimno z domowym sosem tzatziki. Posypane świeżym koperkiem.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *