
To ostatni dzwonek na zrobienie prostych owocowych konfitur na okres jesienno-zimowy! Przedstawiam trzy propozycje: borówka, truskawka z różą oraz malina – wszystkie pozbawione żelatyny czy agaru (wegański zamiennik żelatyny). 100% owoców = pełna rozkosz! 🙂

Konfitura z borówek
- 700g borówek
- 4 łyżki cukru kokosowego (albo trzcinowy)
- Borówki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Trzy garści borówek odkładamy do osobnego pojemnika.
- Resztę borówek wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem.
- Na małym ogniu gotujemy pod przykryciem, mieszając raz na jakiś czas.
- Po 15-20 min. sprawdzamy czy odpowiada Ci słodkość konfitury. Jeżeli nie – lekko dosładzamy małymi łyżeczkami. Pamiętamy, że konfitura musi być lekko słodka gdyż po zawekowaniu straci delikatnie słodki smak 🙂
- Na samym końcu wrzucamy odłożone borówki i gotujemy kilka minut. Staramy się nie rozgotować wszystkich borówek.
- Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonego słoika. Szczelnie zamykamy i odkładamy w ciepłe miejsce (przykrywamy dodatkowo bawełnianą szmatką kuchenną aby konfitura nie miała gwałtownej zmiany temperatury).
- Po wystudzeniu odkładamy w ciemne i zimniejsze miejsce. Najlepiej smakuję schłodzona.
Z podanych składników uzyskałam 2 słoiki (0,5l) konfitury.

Konfitura truskawkowo-różana
- 700g truskawek
- 4 łyżki suszonych płatków róży (można zrobić samą konfiturę truskawkową)
- 4 łyżki cukru różanego (może być trzcinowy)
- 2 szczypty skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- Truskawki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy szypułki.
- Duże truskawki kroimy na pół a małe zostawiamy w całości. Odkładamy dwie garści truskawek do osobnego pojemnika.
- Resztę truskawek wrzucamy do garnka, dodajemy płatki róż oraz cukier i na małym ogniu gotujemy przez ok. 15min. Bądź ostrożny/a i zanim truskawki puszczą soki przemieszaj całość kilka razy. Sprawdzamy słodkość konfitury – ewentualnie ją dosładzamy.
- Skórkę z cytryny dokładnie umyj a następnie sparz gorącą wodą.
- Następnie zetrzyj dwie szczypty skórki i wyciśnij sok z cytryny (bez pestek). Dodajemy do konfitury.
- Na samym końcu dodajemy odłożone truskawki i gotujemy kilka minut. Staramy się nie rozgotować wszystkich owoców.
- Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonego słoika. Szczelnie zamykamy i odkładamy w ciepłe miejsce (przykrywamy dodatkowo bawełnianą szmatką kuchenną aby konfitura nie miała gwałtownej zmiany temperatury).
- Po wystudzeniu odkładamy w ciemne i zimniejsze miejsce. Najlepiej smakuję schłodzona.
Z podanych składników uzyskałam 2 słoiki (0,5l) konfitury.

Konfitura malinowa
- 800g malin
- 4 łyżki cukru kokosowego (albo trzcinowy)
- Maliny dokładnie myjemy po bieżącą wodą. Odkładamy dwie garści malin do osobnego pojemnika.
- Wrzucamy resztę malin do garnka i zasypujemy cukrem.
- Na małym ogniu gotujemy pod przykryciem, mieszając raz na jakiś czas.
- Po 15-20 min. należy sprawdzić czy odpowiada Ci słodkość konfitury. Jeżeli nie – lekko dosładzamy małymi łyżeczkami. Pamiętamy, że konfitura musi być lekko słodka gdyż po zawekowaniu straci delikatnie słodki smak 🙂
- Na samym końcu wrzucamy odłożone maliny i gotujemy kilka minut. Staramy się nie rozgotować wszystkich malin.
- Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonego słoika. Szczelnie zamykamy i odkładamy w ciepłe miejsce (przykrywamy dodatkowo bawełnianą szmatką kuchenną aby konfitura nie miała gwałtownej zmiany temperatury).
- Po wystudzeniu odkładamy w ciemne i zimniejsze miejsce. Najlepiej smakuję schłodzona.
Z podanych składników uzyskałam 2 słoiki 0,5l + 1 słoik 0,25ml konfitury.
Wszystkie konfitury mają konsystencję lekko płynną. Idealnie sprawdzą się do leniwych klusek (wraz z jogurtem naturalnym), racuchów, tostów francuskich czy naleśników.
BARDZO WAŻNE! Spróbuj konfiturę małą łyżeczką i przy kolejnym razie testowania wymień łyżeczkę bądź umyj tą samą pod bieżącą wodą.
Jedna odpowiedź