Konfitury owocowe. Poczuj lato zimą!

To ostatni dzwonek na zrobienie prostych owocowych konfitur na okres jesienno-zimowy! Przedstawiam trzy propozycje: borówka, truskawka z różą oraz malina – wszystkie pozbawione żelatyny czy agaru (wegański zamiennik żelatyny). 100% owoców = pełna rozkosz! 🙂 

www.kuchniabeztabu.pl

Konfitura z borówek

  • 700g borówek 
  • 4 łyżki cukru kokosowego (albo trzcinowy)
  1. Borówki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Trzy garści borówek odkładamy do osobnego pojemnika.
  2. Resztę borówek wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. 
  3. Na małym ogniu gotujemy pod przykryciem, mieszając raz na jakiś czas. 
  4. Po 15-20 min. sprawdzamy czy odpowiada Ci słodkość konfitury. Jeżeli nie – lekko dosładzamy małymi łyżeczkami. Pamiętamy, że konfitura musi być lekko słodka gdyż po zawekowaniu straci delikatnie słodki smak 🙂 
  5. Na samym końcu wrzucamy odłożone borówki i gotujemy kilka minut. Staramy się nie rozgotować wszystkich borówek. 
  6. Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonego słoika. Szczelnie zamykamy i odkładamy w ciepłe miejsce (przykrywamy dodatkowo bawełnianą szmatką kuchenną aby konfitura nie miała gwałtownej zmiany temperatury). 
  7. Po wystudzeniu odkładamy w ciemne i zimniejsze miejsce. Najlepiej smakuję schłodzona

Z podanych składników uzyskałam 2 słoiki (0,5l) konfitury.

www.kuchniabeztabu.pl

Konfitura truskawkowo-różana

  • 700g truskawek 
  • 4 łyżki suszonych płatków róży (można zrobić samą konfiturę truskawkową) 
  • 4 łyżki cukru różanego (może być trzcinowy) 
  • 2 szczypty skórki z cytryny 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  1. Truskawki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy szypułki. 
  2. Duże truskawki kroimy na pół a małe zostawiamy w całości. Odkładamy dwie garści truskawek do osobnego pojemnika. 
  3. Resztę truskawek wrzucamy do garnka, dodajemy płatki róż oraz cukier i na małym ogniu gotujemy przez ok. 15min. Bądź ostrożny/a i zanim truskawki puszczą soki przemieszaj całość kilka razy. Sprawdzamy słodkość konfitury – ewentualnie ją dosładzamy.
  4. Skórkę z cytryny dokładnie umyj a następnie sparz gorącą wodą. 
  5. Następnie zetrzyj dwie szczypty skórki i wyciśnij sok z cytryny (bez pestek). Dodajemy do konfitury. 
  6. Na samym końcu dodajemy odłożone truskawki i gotujemy kilka minut. Staramy się nie rozgotować wszystkich owoców. 
  7. Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonego słoika. Szczelnie zamykamy i odkładamy w ciepłe miejsce (przykrywamy dodatkowo bawełnianą szmatką kuchenną aby konfitura nie miała gwałtownej zmiany temperatury). 
  8. Po wystudzeniu odkładamy w ciemne i zimniejsze miejsce. Najlepiej smakuję schłodzona

Z podanych składników uzyskałam 2 słoiki (0,5l) konfitury.

www.kuchniabeztabu.pl

Konfitura malinowa 

  • 800g malin 
  • 4 łyżki cukru kokosowego (albo trzcinowy)
  1. Maliny dokładnie myjemy po bieżącą wodą. Odkładamy dwie garści malin do osobnego pojemnika.
  2. Wrzucamy resztę malin do garnka i zasypujemy cukrem. 
  3. Na małym ogniu gotujemy pod przykryciem, mieszając raz na jakiś czas. 
  4. Po 15-20 min. należy sprawdzić czy odpowiada Ci słodkość konfitury. Jeżeli nie – lekko dosładzamy małymi łyżeczkami. Pamiętamy, że konfitura musi być lekko słodka gdyż po zawekowaniu straci delikatnie słodki smak 🙂 
  5. Na samym końcu wrzucamy odłożone maliny i gotujemy kilka minut. Staramy się nie rozgotować wszystkich malin. 
  6. Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonego słoika. Szczelnie zamykamy i odkładamy w ciepłe miejsce (przykrywamy dodatkowo bawełnianą szmatką kuchenną aby konfitura nie miała gwałtownej zmiany temperatury). 
  7. Po wystudzeniu odkładamy w ciemne i zimniejsze miejsce. Najlepiej smakuję schłodzona

Z podanych składników uzyskałam 2 słoiki 0,5l + 1 słoik 0,25ml konfitury.

Wszystkie konfitury mają konsystencję lekko płynną. Idealnie sprawdzą się do leniwych klusek (wraz z jogurtem naturalnym), racuchów, tostów francuskich czy naleśników.

BARDZO WAŻNE! Spróbuj konfiturę małą łyżeczką i przy kolejnym razie testowania wymień łyżeczkę bądź umyj tą samą pod bieżącą wodą. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *