Wyśmienita potrawka z kaszą idealnie sprawdzi się na obiad bądź kolacje.
Składniki
- 250g pieczarek (najlepiej małych, mogą być brązowe)
- 1 biała cebula średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki roślinnego oleju bądź oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 szklanka kaszy jaglanej (bądź innej)
- 1 kostka tofu naturalnego (ok.200g)
- 1 łyżeczka mąki bezglutenowej albo ziemniaczanej
- 150ml wody
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczkę tartego imbiru (opcjonalnie)
- natkę pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
- Pieczarki dokładnie myjemy. Odstawiamy.
- Cebulę i czosnek szatkujemy.
- Tofu kroimy w plasterki bądź kostkę. Odstawiamy.
- Na głęboką patelnie wlewamy olej a następnie wrzucamy poszatkowaną cebulę i czosnek.
- Dodajemy pieczarki oraz imbir (jeżeli używamy) i na wolnym ogniu pod przykryciem gotujemy aż zmiękną.
- W międzyczasie gotujemy kaszę na sypko czyli płuczemy kaszę do uzyskania klarowanej wody i zalewamy wodą do przykrycia ok.2-3cm ponad poziom kaszy. Zagotowujemy i odstawiamy pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę.
- W oddzielnej misce mieszamy do połączenia: sos sojowy, musztardę, mąkę oraz wodę.
- Następnie dodajemy wymieszane składniki na patelnie i mieszamy całość. Dodajemy pokrojone tofu i gotujemy do zgęstnienia sosu.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy na ciepło z kaszą i natką pietruszki. Można też polać ulubionym olejem tłoczonym na zimno.
Znajdź mnie na:
(Visited 73 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz