Potrawka z pieczarkami, tofu oraz kaszą jaglaną (v,gf,lf)

Wyśmienita potrawka z kaszą idealnie sprawdzi się na obiad bądź kolacje.

Składniki

  • 250g pieczarek (najlepiej małych, mogą być brązowe)
  • 1 biała cebula średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki roślinnego oleju bądź oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (bądź innej)
  • 1 kostka tofu naturalnego (ok.200g)
  • 1 łyżeczka mąki bezglutenowej albo ziemniaczanej
  • 150ml wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczkę tartego imbiru (opcjonalnie)
  • natkę pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki dokładnie myjemy. Odstawiamy.
  2. Cebulę i czosnek szatkujemy.
  3. Tofu kroimy w plasterki bądź kostkę. Odstawiamy.
  4. Na głęboką patelnie wlewamy olej a następnie wrzucamy poszatkowaną cebulę i czosnek.
  5. Dodajemy pieczarki oraz imbir (jeżeli używamy) i na wolnym ogniu pod przykryciem gotujemy aż zmiękną.
  6. W międzyczasie gotujemy kaszę na sypko czyli płuczemy kaszę do uzyskania klarowanej wody i zalewamy wodą do przykrycia ok.2-3cm ponad poziom kaszy. Zagotowujemy i odstawiamy pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę.
  7. W oddzielnej misce mieszamy do połączenia: sos sojowy, musztardę, mąkę oraz wodę.
  8. Następnie dodajemy wymieszane składniki na patelnie i mieszamy całość. Dodajemy pokrojone tofu i gotujemy do zgęstnienia sosu.
  9. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  10. Podajemy na ciepło z kaszą i natką pietruszki. Można też polać ulubionym olejem tłoczonym na zimno.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *