W poprzednim artykule (przeczytaj >>) opowiedziałam wam o programie C.A.R.E., który naprawiając szkody w układzie pokarmowym w rewolucyjny sposób poprawia jakość życia. Mam nadzieję, że jesteście zdecydowani i gotowi do działania, bo przed nami 28 dni do zdrowych jelit!
Krok pierwszy – Oczyszczanie! Żeby wyeliminować szkodliwe substancje, mikroorganizmy i pokarmy przyczyniające się do chorób jelit polecam wprowadzić dietę oligoantygenową, czyli opierającą się na usunięciu z diety substancji potencjalnie uczulających – pszenicy, nabiału, soi, kukurydzy, warzyw strączkowych i cukru. Dokładne wytyczne dietetyczne znajdziecie w poniższej tabelce:
Przy nadmiernych gazach unikaj cebuli oraz czosnku.
W tej fazie chodzi nie tylko o faktyczne wprowadzenie zmian żywieniowych, ale również zmian w waszym podejściu i nastawieniu. Trzeba pozbyć się tego wewnętrznego głosu, który wróży niepowodzenie całemu przedsięwzięciu i każdego dnia znaleźć coś, co napawa nas wdzięcznością – może być to fakt posiadania wsparcia w rodzinie lub dobra relacja z przyjaciółmi?
Akcja Aktywacja, czyli wypełnianie luk i niedoborów w procesie trawienia za pomocą suplementów. Tutaj warto dostarczyć przede wszystkim amylaz, proteaz, lipaz, soli żółciowych, celulaz i disacharydaz czyli enzymy trawienne (w aptece możecie zakupić kompleks enzymów trawiennych), ale nie wolno tez zapominać o witaminach i błonniku. Enzymy trawienne przyjmujemy dwa razy na dzień w trakcie posiłku. Pierwsza tabletka podczas porannego smoothie, druga podczas obiadu. Pamiętajcie, że przez cały okres 28 dni utrzymujemy dietę!
Błonnik pojawia się już w oczyszczającej diecie, podkreślałam jego znaczenie na etapie aktywacji, ale trzeci etap – Naprawy – to już błonnik na całego! Jest on bowiem głównym prebiotykiem o który należy zadbać. Najwięcej znajdziemy go w surowych warzywach – cykorii, topinamburze, liściach mniszka lekarskiego, porze, czosnku czy szparagach. W kwestii probiotyków należy pamiętać, aby wybierać suplementy bogate w szczepy Lactobacillus i Bifidobacterium, każde z nich w dawce przynajmniej 15 milionów CFU (colony forming units – jednostki tworzące kolonie). Jeżeli jest duża dawka bierzemy je raz dziennie (np.vivomix 112mld), na pusty żołądek przez okres co najmniej 1 miesiąca (max.3). Jeżeli mała dawka to bierzemy je dwa razy dziennie: rano i wieczorem. Warto zmieniać probiotyki po 1 miesiącu tak aby dostarczyć innych szczepów bakterii.
Poprawa – czyli regeneracja i leczenie nabłonka jelitowego. W tym etapie przywracamy spójność międzykomórkowym połączeniom wyściółki jelitowej, aby toksyny nie przeciekały bezpośrednio do krwi. W tym celu należy przyjmować aminokwas – L – glutaminę w proszku, pić sok z aloesu (bez cukru) i suplementy kwasów omega – 3/DHA. Nie zapomnij o roślinnym suplemencie do zbilansowania pracy jelit (np. Floradix Ochrona Jelit).
Program CARE dostosowałam do siebie i moich potrzeb. Zatem opierając się na własnych doświadczeniach przedstawiam Wam mój punkt widzenia na delikatnie zmodyfikowany program CARE. Zainspirowałam się wieloma przepisami dr.Pedre które znajdziecie u mnie na blogu. 🙂
Jakie produkty używam?
- Probiotyki – Vivomixx 112 mld (zielony)- min.50 CFU (jednostki tworzące kolonie) , dodatkowo należy pamiętać aby wybierać probiotyki z przynajmniej dwoma różnymi szczepami bakterii jak Lactobacillus i Bifidobacterium
- Cytrynian magnezu, kompleks witaminy B bądź multiwitamina – firmy Solgar
- Kwasy tłuszczowe omega 3 albo DHA firmy OmegaMed (pozyskane z alg) – 2 tabletki/1 dzień
- Floradix Ochrona jelit – produkt na zrównoważenie pracy jelit
- DPP Plus (complex) – kompleks enzymów trawiennych albo inny kompleks
- L-glutamina w proszku firmy KFD Nutrition albo OstroVit (najlepiej bez smaku-jest mocniejsza)
- Roślinne białka – najbardziej polecam ryżowe, z groszku i konopne (najprzyjemniejsze w smaku, razem z konopnym najlepiej przyswajalne). Dla początkujących polecam zacząć od ryżowego 🙂 firmy DietFood, SuperFoods, Ekogram.
- Po 28 dniach warto dodatkowo wesprzeć swój organizm (1 miesiąc, max.2 miesiące) – polecam produkt Colostrum firmy GenaActiv – jeden z niewielu produktów na rynku którego działanie potwierdzono badaniami klinicznymi, ma za zadanie m.in. prebiotycznie wspierać naturalną mikrobiote organizmu.
- Oprócz tych produktów będziecie musieli zaopatrzyć się w olej kokosowy bio, masło kokosowe, masło klarowane (najlepiej ghee), masło z ziaren (słonecznika – przepis >>), orzechów (polecam zrobić domowe >>) , mleczko kokosowe (z samego kokosa i wody).
Zatem jak powinien wyglądać Twój plan dnia na oczyszczaniu jelit?
- Poranek – 1 tabletkę probiotyków popijamy 1 szklanką ciepłej wody (temp.pokojowa) z cytryną
- Następnie min. 15min porannej medytacji/jogi/rozciągania ciała.
- Śniadanie – zawsze! 1 duża szklanka (ok.300ml) białkowego smoothie z proszkiem l-glutamina popijamy 1 tabletkę enzymów trawiennych
- Obiad / kolacja – Floradix przed posiłkiem (20ml+woda) ok.20min. przed obiadem albo kolacją, dania z dozwolonych produktów + 1 tabletka enzymów trawiennych spożyta w trakcie posiłku
- Na dobranoc – BINULINA przepis >>
Możesz zrobić domowe słodycze tylko nie wolno z nimi przesadzać – pamiętaj, że przede wszystkim są zrobione z orzechów więc orzech = tłuszcz.
W ciągu dnia nie zapomnij o suplemencie omega-3, cytrynianie magnezu oraz kompleks B bądź multiwitamina.
Twój ZDROWY talerz powinien wyglądać tak:
Przeczytaj o ZDROWYCH ZASADACH ODŻYWIANIA >>
Przykładowy obiad/kolacja
A co po 28 dniach?
Z całym przekonaniem mogę was zapewnić, że wasze samopoczucie ulegnie diametralnej poprawie! Jeżeli pasuję Ci taka dietą możesz ją kontynuować ciągiem przez max. 3 miesiące. Później należy pomału wprowadzać produkty według poniższych wytycznych. Teraz nadszedł czas na stopniową reintrodukcję produktów spożywczych – prawdopodobnie wiele z nich jest dla was całkowicie bezpieczna.
Rodzi się tylko pytanie, w jaki sposób oddzielić jedzenie szkodliwe od tego wolnego od jakichkolwiek skutków ubocznych? Warto tutaj stosować poniższy schemat:
- Dzień 1 – wprowadzanie produktu X,
- Dzień 2 – ponowne spożywanie produktu X, o ile nie pojawiły się żadne dolegliwości,
- Dzień 3 – unikanie nowego produktu i obserwacja samopoczucia i objawów,
- Dzień 4 – unikanie nowego produktu i obserwacja samopoczucia i objawów,
- Dzień 5 – wprowadzanie produktu Y,
- Dzień 6 – ponowne spożywanie produktu Y, o ile nie pojawiły się żadne dolegliwości,
- Dzień 7 – unikanie nowego produktu i obserwacja samopoczucia i objawów,
- Dzień 8 – unikanie nowego produktu i obserwacja samopoczucia i objawów.
Pamiętajcie, że wprowadzanie maksymalnie dwóch nowych pokarmów tygodniowo pozwala uniknąć ryzyka wystąpienia nadwrażliwości pokarmowej! Jeżeli czujecie się źle po jakimś produkcie najwyraźniej macie na niego nietolerancje. Warto go wtedy unikać aby uzyskać najlepszy stan własnego organizmu.
Trzymam kciuki, abyście dali radę w tym 28 dniowym wyzwaniu i gratuluję tym, którym się to udało! Podzielcie się w komentarzach wrażeniami z waszej drogi do zdrowych jelit!
PS. Żeby jeszcze bardziej ułatwić wam wejście w ten program, opracowałam dla was przykłady dań dla szczęśliwych jelit. Stopniowo będę je dodawać w odnośnikach – tutaj poniżej…. 🙂
Koktajle
- Białkowe smoothie truskawkowe >>
- Białkowe smoothie czekoladowe >>
- Białkowe smoothie awokado >>
- Białkowe smoothie z chlorellą i szpinakiem >>
- Białkowe smoothie z botwinką i truskawkami >>
II śniadanie
- Pieczona owsianka z czarną porzeczką >>
- Zielone naleśniki bez mąki i bez jajek >>
- Jaglanka z czarną porzeczką >>
- Jaglanka z masłem z orzechów z nerkowców (bez banana – wymień owoc!) >>
- Budyń jaglany >>
- Chleb z ziarnami >>
- Smothie bowl szpinak (bez banana, do dekoracji produkty z listy dozwolonej) >>
- Smoothie bowl czekoladowy (bez gruszki, bez agawy- zamiast tego miód) >>
Dodatki do potraw / samodzielne przekąski
Obiad/ kolacja
- Stek z kalafiora (bez sosu bbq) z musem >>
- Zupa z dynią i batatem oraz mleczkiem kokosowym (bez soczewicy i bez śmietanki sojowej) >>
- Zupa z selerem naciowym i kaszą jaglaną albo ryżem brązowym (zamiast sorgo) oraz mleczkiem kokosowym (zamiast śmietanki sojowej) >>
- Zupa z boczniaków >>
- Pieczona ryba po grecku (bez pomidorów) >>
- Chrupiąca sałatka z quinoa i prażonymi orzechami >>
- Wywar warzywny >>
- Potrawka z kaszy quinoa, dyni oraz cieciorki >>
- Risotto z groszkiem (bez wina, bez parmezanu, brązowy ryż + masło klarowane ghee) >>
Słodycze
- Naleśniki czekoladowe >>
- Domowe batony orzechowe >>
- Wegański creme brulee (z 1 łyżką miodu zamiast cukru) >>
Dodaj komentarz