Bardzo proste w przygotowaniu bezglutenowe ciasto czekoladowe. Możecie na wierzch dodać ulubiony dodatek: domową kokosową bitą śmietanę, ulubiony krem czy domowe powidła śliwkowe. Świetny dodatek do lunchboxa 🙂
Składniki
- 160g uniwersalnej mąki bezglutenowej (ja używam marki Schar)
- 60g naturalnego kakao w proszku
- 160g ksylitolu bądź cukru kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 130ml ciepłej wody
- 60 ml oleju roślinnego bądź oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 150 ml napoju roślinnego w temp.pokojowej
Sposób przygotowania
- Wszystkie suche składniki łączymy : mąka, proszek, soda, jako, ksylitol. Mieszamy do połączenia.
- Do oddzielnej miski (bądź przy użyciu Thermomix’a) wrzucamy: olej, ciepła woda, napój roślinny a na samym końcu jajka. Mieszamy do połączenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180C.
- Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy do połączenia.
- Masę wylewamy do ulubionej formy (najlepiej tortownica ok.20cm) i pieczemy ok.45min. do suchego patyczka. Pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia.
Znajdź mnie na:
(Visited 164 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz