Proste bezglutenowe ciasto czekoladowe (gf,lf)

Bardzo proste w przygotowaniu bezglutenowe ciasto czekoladowe. Możecie na wierzch dodać ulubiony dodatek: domową kokosową bitą śmietanę, ulubiony krem czy domowe powidła śliwkowe. Świetny dodatek do lunchboxa 🙂

Składniki

  • 160g uniwersalnej mąki bezglutenowej (ja używam marki Schar)
  • 60g naturalnego kakao w proszku
  • 160g ksylitolu bądź cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 130ml ciepłej wody
  • 60 ml oleju roślinnego bądź oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 150 ml napoju roślinnego w temp.pokojowej

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie suche składniki łączymy : mąka, proszek, soda, jako, ksylitol. Mieszamy do połączenia.
  2. Do oddzielnej miski (bądź przy użyciu Thermomix’a) wrzucamy: olej, ciepła woda, napój roślinny a na samym końcu jajka. Mieszamy do połączenia.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180C.
  4. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy do połączenia.
  5. Masę wylewamy do ulubionej formy (najlepiej tortownica ok.20cm) i pieczemy ok.45min. do suchego patyczka. Pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *