To ciasto jest tak banalnie proste a przy tym niesamowicie smaczne! Jest idealną alternatywą dla drożdżówek. Zatem koniecznie piecz je dla swoich pociech na wynos np. do szkoły bądź na wycieczkę 🙂 Ciasto możesz przygotować z ulubionych owoców 🙂 Sprawdzą się tutaj borówki i banan, rabarbar, truskawki, jabłka, morele, brzoskwinie, śliwki, porzeczki, agrest itp.Co tylko dusza zapragnie! Najpiękniejszy jest fakt, że możesz to ciasto i nadzienie przygotować na wieczór a rano tylko upiec abyś mógł/mogła się cieszyć świeżutkim wypiekiem 🙂 Jeżeli ciasto przetrwa do kolejnego dnia – zapewniam, jest idealne!
Aby ciasto wyszło pysznie polecam na wierzch ciasta ułożyć na świeżo owoce (do wyboru bądź miks najlepiej: owoc x i banan; tak aby nie słodzić ciasta): borówki, banany, truskawki, maliny. Natomiast delikatnie przesmażyć należy jabłka, śliwki czy rabarbar z dodatkiem daktyli.
Składniki
Ciasto
- 100g wegańskiego masła (albo zwykłego)
- 150 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (firmy Schar) bądź 180g mąki pszennej bio
- flax egg: 2 łyżki zmielonego siemię lnianego (albo chia) plus 4 łyżki wody bądź 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
- nadzienie: 4 łodygi rabarbaru (obrany i pokrojony ok.330g), 100g suszonych daktyli, 3 łyżki wody, 1 łyżeczka masła wegańskiego (albo zwykłego)
- kruszonka: 1/4 powyższego ciasta, 2 łyżki płatków owsianych (bez glutenu albo zwykłych), 1 łyżka ekspandowanego amarantusa (opcjonalnie)
Jeżeli używasz np.borówek (ok.300g) i 1szt. banana to borówki należy umyć, przełożyć do miski i dodać startą skórkę z cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i 1 łyżeczkę mąki bezglutenowej schar. Wymieszać. Na spód ciasta kładziemy pokrojonego banana w plastry, następnie wykładamy borówki a później kruszonkę (reszta według poniższego przepisu).
Sposób przygotowania
- Flax egg łączymy i pozostawiamy kilka minut aż zrobi się gęsta „papka”.
- Daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 5-10min. Następnie odcedzamy i kroimy w małe kawałki.
- Do miski (bądź Thermomix) wrzucamy masło i flax egg. Mieszamy mikserem do połączenia. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Odkładamy 1/4 ciasta do zamrażarki. Resztę odkładamy na bok.
- Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w paski. Wrzucamy na patelnie z dodatkiem wody oraz pokrojonych daktyli. Przesmażamy ok.5-8min. tak aby rabarbar delikatnie puścił soki i lekko się rozpadł ale nie całkowicie. Dodajemy masło i odstawiamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180C (góra, dół).
- Na spód formy (ja użyłam kwadratowej z silikonowymi bokami 18×18 – może też być mała keksówka) wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy 3/4 ciasta tak aby zakryć cały spód. Następnie widelcem robimy dziurki po całości i wykładamy nadzienie.
- Wierzch ciasta posypujemy płatkami owsianymi, ekspandowanym amarantusem (jeżeli używamy), wyciągamy 1/4 ciasta z zamrażarki i na tarce o grubych oczkach trzemy ciasto tak aby mniej więcej było równomiernie na całym wierzchu.
- Ciasto przykrywamy sreberkiem/ciemnym papierem do pieczenia i pieczemy ok.25min pod przykryciem. Następnie ściągamy i pieczemy kolejne 20min. do uzyskania złotego koloru. Czekamy, aż wystygnie i bon apetit! 🙂
Dodaj komentarz