Pulpety z cukinii w aromatycznym sosie z soczewicą (gf)

Delikatne pulpety z cukinii w aromatycznym i kremowym sosie pomidorowym z dodatkiem soczewicy. Świetnie się sprawdzą na obiad bądź kolację. Można podać je w innym sosie, z kaszą czy makaronem. Jest białko, węglowodany, tłuszcz = totalnie roślinne – wszystko co składa się na zdrowy, pożywny posiłek 🙂

Składniki

  • 2 duże cukinie
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki bezglutenowej bułki tartej (albo zwykłej)
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej albo kuskusu (opcjonalnie – można dodać więcej bułki tartej bądź zmielone płatki owsiane)
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół: natka pietruszki, świeża bazylia, rozmaryn itp.
  • 1 jajko (można wymienić na flax egg czyli 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego albo chia + 5 łyżek wody, łączymy i pozostawiamy na 10min.)
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiona kasza / zielona sałatka / czarny sezam / ulubiony olej tłoczony na zimno – do podania

Aromatyczny sos pomidorowy z soczewicą

  • 1 słoik pomidorów krojonych w słoiku (ewentualnie w puszce)
  • 3 łyżki surowej czerwonej soczewicy
  • 1 mała biała cebula
  • 2 garści świeżej bazylii
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowej
  • 250ml wywaru warzywnego bądź wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej
  • 1 łyżeczka suszonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła klarowanego albo oleju roślinnego
  • 50 ml śmietanki roślinnej np.kokosowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka syropu z agawy, ksylitolu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Zaczynamy przygotowania dania od sosu 🙂 czyli rozgrzewamy głęboką patelnie. Dodajemy masło.
  2. Cebulę i czosnek kroimy na kawałki, wrzucamy na patelnie i dusimy. Następnie dodajemy krojone pomidory, koncentrat, suszone papryki, kurkumę, pieprz cayenne(jeśli używamy), ciepły wywar oraz soczewicę. Zmiejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy ten sos ok.30min. W międzyczasie mieszamy. Gotujemy aż zmięknie soczewica i cały sos nabierze smaku. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Cukinie trzemy na tarce o grubych oczkach i przekładamy na sitko. Dodajemy 3 szczypty soli i mieszamy. Pozostawiamy aż cukinia „puści soki” a następnie odciskamy ją w dłoniach tak aby wycisnąć nadmiar wody.
  4. Do miski wrzucamy wszystkie składniki na pulpety i mieszamy. Pozostawiamy na 10-15min. w zimnym miejscu a następnie formułujemy pulpety (ówcześnie za każdym razem zwilżanym dłonie olejem) i kładziemy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok.100-15min. (180C, termoobieg). Pulpety można usmażyć na maśle klarowanym 😉
  5. Ugotowany i dobrze przyprawiony sos przekładamy do blendera o wysokiej mocy (albo Thermomix) z dodatkiem świeżej bazylii i blendujemy na bardzo gładki sos. Podajemy z pulpetami z towarzystwie ugotowanej ulubionej kaszy, zielonej sałatki bądź pieczonych warzyw. Polewamy ulubionym olejem tłoczonym na zimno.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *