Puree z kalafiora

Lekko pikantny, delikatny i niesamowicie kremowy z dodatkiem aromatycznego sosu pieczarkowego. Przepis powstał z tzw. czyszczenia lodówki 😉 ale powiem szczerze, że jest genialny! Polecam do pieczonej ryby, pysznej zielonej sałaty z oliwą, ewentualnie mięsa.

Składniki:

Puree z kalafiora

  • 300g różyczek z kalafiora 
  • 1 duża pietruszka (ok.150g) 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyżki masła
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Delikatny sos pieczarkowo-czosnkowy 

  • 6-8 pieczarek 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 duża gałązka świeżego rozmarynu albo 3 łyżeczki suszonego 
  • 2 łyżki białego wina 
  • 2 łyżki wody 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (mąki kukurydzianej albo  ziemniaczanej) 
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie) 
  • Szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania: 

  1. Puree z kalafiora: kalafior i pietruszkę moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek sody (przez 3 min.) Kalafior i pietruszkę dokładnie myje i kroje na mniejsze kawałki. Gotuję na parze do miękkości warzyw*. Wszystkie ugotowane warzywa oraz czosnek, masło i gałkę muszkatołową wkładam do blendera i miksuję na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Uważamy, aby puree było ciepłe. Jeżeli jest potrzeba to rozgrzewamy dodatkową 1 łyżkę masła w garnku i na małym ogniu podgrzewamy puree. 
  2. Sos: W międzyczasie kiedy warzywa gotujemy na parze to pieczarki moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek sody (przez 3 min.) Następnie myjemy dokładnie i kroimy w cienkie paski. 
  3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażamy. Następnie wrzucamy pieczarki oraz gałązkę rozmarynu. Dusimy do momentu aż pieczarki delikatne zmiękną. 
  4. W międzyczasie w osobnym pojemniku łączymy ze sobą: wino, wodę, mąkę, sos sojowy oraz płatki drożdżowe (jeżeli używamy). Mieszamy do całkowitego połączenia. Wlewamy na patelnie z pieczarkami w momencie kiedy pieczarki będą już delikatnie miękkie. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż zredukuję się woda i powstanie delikatny sosik (ok.3min). Na samym końcu dodajemy pieprz i dodajemy sól w razie potrzeby (pamiętajmy sos sojowy jest słony zatem nie solimy za dużo). 
  5. Podajemy na ciepło puree z kalafiora polane 2-3 łyżkami sosu pieczarkowo-czosnkowego (na 1 porcję). Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 

Uwielbiam to puree do pieczonej ryby skropionej świeżym sokiem z cytryny. 

*Jeżeli nie masz parowaru to możesz do zwykłego garnka wlać zimną wodę, zagotować. Następnie na wierzch garnka postawić sitko (tak aby nie dotykało wody) i wrzucić warzywa. Przykryć pokrywką (może się nie domykać). Podczas gotowania na parze sprawdzaj miękkość warzyw. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *