Lekko pikantny, delikatny i niesamowicie kremowy z dodatkiem aromatycznego sosu pieczarkowego. Przepis powstał z tzw. czyszczenia lodówki 😉 ale powiem szczerze, że jest genialny! Polecam do pieczonej ryby, pysznej zielonej sałaty z oliwą, ewentualnie mięsa.
Składniki:
Puree z kalafiora
- 300g różyczek z kalafiora
- 1 duża pietruszka (ok.150g)
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Delikatny sos pieczarkowo-czosnkowy
- 6-8 pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 duża gałązka świeżego rozmarynu albo 3 łyżeczki suszonego
- 2 łyżki białego wina
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (mąki kukurydzianej albo ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- Szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania:
- Puree z kalafiora: kalafior i pietruszkę moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek sody (przez 3 min.) Kalafior i pietruszkę dokładnie myje i kroje na mniejsze kawałki. Gotuję na parze do miękkości warzyw*. Wszystkie ugotowane warzywa oraz czosnek, masło i gałkę muszkatołową wkładam do blendera i miksuję na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Uważamy, aby puree było ciepłe. Jeżeli jest potrzeba to rozgrzewamy dodatkową 1 łyżkę masła w garnku i na małym ogniu podgrzewamy puree.
- Sos: W międzyczasie kiedy warzywa gotujemy na parze to pieczarki moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek sody (przez 3 min.) Następnie myjemy dokładnie i kroimy w cienkie paski.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażamy. Następnie wrzucamy pieczarki oraz gałązkę rozmarynu. Dusimy do momentu aż pieczarki delikatne zmiękną.
- W międzyczasie w osobnym pojemniku łączymy ze sobą: wino, wodę, mąkę, sos sojowy oraz płatki drożdżowe (jeżeli używamy). Mieszamy do całkowitego połączenia. Wlewamy na patelnie z pieczarkami w momencie kiedy pieczarki będą już delikatnie miękkie. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż zredukuję się woda i powstanie delikatny sosik (ok.3min). Na samym końcu dodajemy pieprz i dodajemy sól w razie potrzeby (pamiętajmy sos sojowy jest słony zatem nie solimy za dużo).
- Podajemy na ciepło puree z kalafiora polane 2-3 łyżkami sosu pieczarkowo-czosnkowego (na 1 porcję). Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Uwielbiam to puree do pieczonej ryby skropionej świeżym sokiem z cytryny.
*Jeżeli nie masz parowaru to możesz do zwykłego garnka wlać zimną wodę, zagotować. Następnie na wierzch garnka postawić sitko (tak aby nie dotykało wody) i wrzucić warzywa. Przykryć pokrywką (może się nie domykać). Podczas gotowania na parze sprawdzaj miękkość warzyw.