
!Duża blacha (klasyczna tortownica)! Puszyste i delikatnie mokre ciasto ze śliwką! Lekko kwaśne a zarazem słodkie. Jeżeli nie masz śliwek spokojnie sprawdzą się nektarynki/brzoskwinie albo jabłka (najlepiej szara reneta bądź inny rodzaj delikatnie kwaśny i miękki). Idealnie pyszne na drugi i trzeci dzień!
Troszkę inny przepis niż kiedyś Wam wrzuciłam ale równie pyszny i w dodatku na dużą blachę! 🙂 PRZEPIS: ciasto ucierane (mniejsza blacha) >>

Składniki
- 180g bezglutenowej uniwersalnej mieszanki mąk Schar
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 4 jajka
- 200g masła (bez laktozy)
- 100g cukru trzcinowego (albo łącznie 130g cukru trzcinowego)
- 50g cukru kokosowego
- ok.10szt. dojrzałych śliwek
Sposób przygotowania
- Śliwki moczymy w sodzie (sprawdź dlaczego >>). Następnie przecinamy i wyciągamy pestki. Kroimy każdą połówkę na pół.
- Masło roztapiamy.
- Następnie dodajemy cukier i ucieramy mikserem na średnich obrotach bądź używając Thermomix (razem z motylkiem) ok.7-8min.
- Kolejno dodajemy po 1 jajku i mieszamy ok.4-5min. każde.
- W osobnym naczyniu mieszamy mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Zmniejszamy obroty miksera / Thermomixa i po 1 łyżce dodajmy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Nie mieszamy za długo (max.2-3min). Masa powinna mieć konsystencje jogurtu naturalnego.
- Wylewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch masy układamy ćwiartki śliwek (skórką w dół) i delikatnie dociskamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180C (góra/dół).
- Ciasto pieczemy na dolnej półce przez ok.35 min. Wszystko zależy od siły piekarnika. Pieczemy do momentu suchego patyczka.
