Puszyste ciasto ze śliwką (gf,lf)

!Duża blacha (klasyczna tortownica)! Puszyste i delikatnie mokre ciasto ze śliwką! Lekko kwaśne a zarazem słodkie. Jeżeli nie masz śliwek spokojnie sprawdzą się nektarynki/brzoskwinie albo jabłka (najlepiej szara reneta bądź inny rodzaj delikatnie kwaśny i miękki). Idealnie pyszne na drugi i trzeci dzień! 

Troszkę inny przepis niż kiedyś Wam wrzuciłam ale równie pyszny i w dodatku na dużą blachę! 🙂 PRZEPIS: ciasto ucierane (mniejsza blacha) >>

Składniki

  • 180g bezglutenowej uniwersalnej mieszanki mąk Schar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • 4 jajka
  • 200g masła (bez laktozy)
  • 100g cukru trzcinowego (albo łącznie 130g cukru trzcinowego)
  • 50g cukru kokosowego 
  • ok.10szt. dojrzałych śliwek 

Sposób przygotowania

  1. Śliwki moczymy w sodzie (sprawdź dlaczego >>). Następnie przecinamy i wyciągamy pestki. Kroimy każdą połówkę na pół. 
  2. Masło roztapiamy. 
  3. Następnie dodajemy cukier i ucieramy mikserem na średnich obrotach bądź używając Thermomix (razem z motylkiem) ok.7-8min.
  4. Kolejno dodajemy po 1 jajku i mieszamy ok.4-5min. każde. 
  5. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę oraz proszek do pieczenia.
  6. Zmniejszamy obroty miksera / Thermomixa i po 1 łyżce dodajmy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Nie mieszamy za długo (max.2-3min). Masa powinna mieć konsystencje jogurtu naturalnego. 
  7. Wylewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Na wierzch masy układamy ćwiartki śliwek (skórką w dół) i delikatnie dociskamy. 
  9. Piekarnik nagrzewamy do 180C (góra/dół).
  10. Ciasto pieczemy na dolnej półce przez ok.35 min. Wszystko zależy od siły piekarnika. Pieczemy do momentu suchego patyczka. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *