Pyszna potrawka z kaszą quinoa, dynią oraz orzechami nerkowca. Idealna na śniadanie, obiad albo kolację 🙂 Danie można zaserwować na oczyszczaniu jelit. Smaczne i pożywne danie dla całej rodziny.
Składniki
- 1 szklanka suchej quinoa
- 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę*
- 1 łyżka masła orzechowego (z nerkowców, ze słonecznika)
- 1 szklanka ugotowanej cieciorki**
- 1 łyżeczka pasty sezamowej
- 150-250ml wody niegazowanej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie, na oczyszczaniu jelit omijamy ten składnik)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 garści nerkowca
- 1 pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Cieciorkę namaczamy przez całą noc a kolejnego dnia gotuje do miękkości. Możesz też wykorzystać już ugotowanej.
- Quinoa gotujemy według instrukcji. Nie solimy.
- Masło orzechowe, pastę sezamową i wodę mieszamy do całkowitego połączenia. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Smak sosu musi być wyraźny.
- Nerkowca prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę następnie wrzucamy dynię i lekko dusimy ok. 3min. Dodajemy ugotowaną quinoa, cieciorkę oraz sos. Gotujemy całość ok.5-8min.
- Posypujemy siekaną natką pietruszki oraz prażonymi orzechami nerkowca.
*Dynie możesz wymienić na batat albo inne warzywo
**Cieciorkę możesz wymienić na inne warzywo strączkowe np. mrożony groszek
Znajdź mnie na:
(Visited 102 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz