Quinoa z dynią, cieciorką i orzechami (v,gf,lf)

Pyszna potrawka z kaszą quinoa, dynią oraz orzechami nerkowca. Idealna na śniadanie, obiad albo kolację 🙂 Danie można zaserwować na oczyszczaniu jelit. Smaczne i pożywne danie dla całej rodziny.

Składniki

  • 1 szklanka suchej quinoa
  • 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę*
  • 1 łyżka masła orzechowego (z nerkowców, ze słonecznika)
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki**
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej
  • 150-250ml wody niegazowanej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie, na oczyszczaniu jelit omijamy ten składnik)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 garści nerkowca
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Cieciorkę namaczamy przez całą noc a kolejnego dnia gotuje do miękkości. Możesz też wykorzystać już ugotowanej.
  2. Quinoa gotujemy według instrukcji. Nie solimy.
  3. Masło orzechowe, pastę sezamową i wodę mieszamy do całkowitego połączenia. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Smak sosu musi być wyraźny.
  4. Nerkowca prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę następnie wrzucamy dynię i lekko dusimy ok. 3min. Dodajemy ugotowaną quinoa, cieciorkę oraz sos. Gotujemy całość ok.5-8min.
  6. Posypujemy siekaną natką pietruszki oraz prażonymi orzechami nerkowca.

*Dynie możesz wymienić na batat albo inne warzywo

**Cieciorkę możesz wymienić na inne warzywo strączkowe np. mrożony groszek

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *