Pełna smaku i aromatu ryba po grecku nie tylko idealnie sprawdzi się w święta! To wspaniałe danie możesz przyrządzić na obiad albo kolację (pamiętaj, aby ją zjeść min. na 3 h przed snem) 😉
Składniki:
- 700-800 g białej ryby dobrej jakości* (np.dorsz)
- 5 marchewek średniej wielkości
- 3 pietruszki średniej wielkości
- Spory kawałek selera
- 1 por średniej wielkości (tylko biała część)
- 4 liście laurowe (świeże bądź suszone)
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki masła ghee
- 4 ząbki czosnku
- 3 świeże gałązki rozmarynu
- 2 papryczki chili
- 1 szklanka wywaru warzywnego bądź gorącej wody z domowym koncentratem warzywnym
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oliwy (do wysmarowania żaroodpornego naczynia)
- Sól i pieprz do smaku
- 3 owoce jałowca (opcjonalnie)
- 5 pomidorków koktajlowych najlepiej razem z gałązką** (opcjonalnie)
- Duża garść świeżej natki pietruszki (do podania)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
- Żaroodporne naczynie natłuszczamy oliwą a następnie wkładamy umytą rybę.
- Podpiekamy rybę max. 10 min w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie odstawiamy w inne miejsce. Nie wyłączamy piekarnika.
- W międzyczasie marchewkę, pietruszkę oraz seler dokładnie myjemy, moczymy 3 min. w zimnej wodzie z 1 łyżeczką sody oczyszczonej. Seler dodatkowo obieramy. Ścieramy wszystko na tarce o grubych oczkach.
- Następnie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła ghee i wrzucamy pokrojony w plasterki por, czosnek, owoce jałowca (jeśli używamy), ziele angielskie , 1 całą gałązkę rozmarynu oraz liście laurowe. Podsmażamy 2 minuty na małym ogniu.
- Dodajemy startą marchewkę, pietruszkę oraz seler. Lekko dusimy (ok.1 min). Dodajemy szklankę wywaru oraz koncentrat pomidorowy. Podgotowujemy na małym ogniu max. 3min. Doprawiamy do smaku (nie za mocno).
- W naczyniu żaroodpornym z rybą układamy (wcześniej umyte): świeże papryczki chili, 2 gałązki rozmarynu oraz pomidorki koktajlowe razem z gałązką**. Następnie całą zawartość patelni przekładamy na wierzch naczynia żaroodpornego.
- Żaroodporne naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15min.
- Przed podaniem*** posypujemy świeżą natką pietruszki.
Przechowujemy w zimnym miejscu / lodówce.
*Pamiętaj aby rybę kupić w sprawdzonym sklepie rybnym, nie supermarkecie. Często ich świeżość jest sztucznie podtrzymywana a nawet zdarza się, że ryby są „kolorowane” (np. tuńczyk).
**Gałązka pomidorków koktajlowych jest bardzo aromatyczna. Nadaję potrawie mocniejszego smaku. Nie jemy jej. 😉
***Ryba po grecku najlepiej smakuję na drugi a nawet na trzeci dzień. Warto ją zrobić przynajmniej na 12h przed podaniem a później tylko podgrzać (ok. 15min. w 180 stopniach)
- 700-800 g białej ryby (np.dorsz)
- 5 szt marchewek (średniej wielkości)
- 3 szt pietruszki (średniej wielkości)
- 1 kawałek selera
- 1 szt pora (średniej wielkości, tylko biała część)
- 4 szt liści laurowych (świeże bądź suszone)
- 6 szt ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki masła ghee
- 4 ząbki czosnku
- 3 gałązki rozmarynu
- 2 szt papryczek chili
- 1 szklanka wywaru warzywnego (bądź gorącej wody z domowym koncentratem warzywnym)
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oliwy (do wysmarowania żaroodpornego naczynia)
- 1 szczypta soli (do smaku)
- 1 szczypta pieprzu (do smaku)
- 3 szt owoców jałowca (opcjonalnie)
- 5 szt pomidorków koktajlowych (najlepiej razem z gałązką ,opcjonalnie)
- 1 duża garść świeżej natki pietruszki (do podania)
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
- Żaroodporne naczynie natłuszczamy oliwą a następnie wkładamy umytą rybę.
- Podpiekamy rybę max. 10 min w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie odstawiamy w inne miejsce. Nie wyłączamy piekarnika.
- W międzyczasie marchewkę, pietruszkę oraz seler dokładnie myjemy, moczymy 3 min. w zimnej wodzie z 1 łyżeczką sody oczyszczonej. Seler dodatkowo obieramy. Ścieramy wszystko na tarce o grubych oczkach.
- Następnie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła ghee i wrzucamy pokrojony w plasterki por, czosnek, owoce jałowca (jeśli używamy), ziele angielskie , 1 całą gałązkę rozmarynu oraz liście laurowe. Podsmażamy 2 minuty na małym ogniu.
- Dodajemy startą marchewkę, pietruszkę oraz seler. Lekko dusimy (ok.1 min). Dodajemy szklankę wywaru oraz koncentrat pomidorowy. Podgotowujemy na małym ogniu max. 3min. Doprawiamy do smaku (nie za mocno).
- W naczyniu żaroodpornym z rybą układamy (wcześniej umyte): świeże papryczki chili, 2 gałązki rozmarynu oraz pomidorki koktajlowe razem z gałązką**. Następnie całą zawartość patelni przekładamy na wierzch naczynia żaroodpornego.
- Żaroodporne naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15min.
- Przed podaniem*** posypujemy świeżą natką pietruszki.
- **Gałązka pomidorków koktajlowych jest bardzo aromatyczna. Nadaję potrawie mocniejszego smaku. Nie jemy jej. 😉
- ***Ryba po grecku najlepiej smakuję na drugi a nawet na trzeci dzień. Warto ją zrobić przynajmniej na 12h przed podaniem a później tylko podgrzać (ok. 15min. w 180 stopniach)
Dodaj komentarz