Od czasu do czasu można sobie pozwolić na… pizze na bezglutenowym cieście! Mniam – moja ulubiona! Ja osobiście preferuje cienki spód 🙂 Z tego przepisu zrobisz zdrowszą wersję domowej pizzy na cienki bądź grubszym spodzie.
Składniki:
- 350g Mąka bezglutenowa schar do wypieków drożdżowych*
- 200-220 ml wody w temp. Pokojowej
- 20g Drożdży albo 8g suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru (trzcinowego)
- 30ml oliwy
Sposób przygotowania
- Wszystko wrzucić do urządzenia które wyrabia ciasto, Thermomix albo ręcznie i wyrobić na zbitą kulkę.
- Dla osób które lubią cienką pizzę: nie zostawiamy do wyrośnięcia, ciasto należy cienko rozwałkować (najlepiej od razu na papierze do pieczenia).
- Dla osób które lubią grube ciasto: rozwałkuj i pozostaw do wyrośnięcia np. w piekarniku z ustawioną temp. 30-50C ok.30min
- Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra i dół)
- Na pizzę nakładamy ulubione dodatki.
- Pieczemy ok.20min (na ostatnie 5min można włączyć termoobieg).
*albo 400g mąki pszennej (najlepiej bio)
Moje propozycje:
Znajdź mnie na:
Składniki
- 350 g Mąki bezglutenowej schar do wypieków drożdżowych (albo 400 g mąki pszennej najlepiej bio)
- 200-220 ml wody w temp. pokojowej
- 20 g drożdży albo 8g suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru (trzcinowego)
- 30 ml oliwy
Porcje:
Sposób przygotowania
- Wszystko wrzucić do urządzenia które wyrabia ciasto, Thermomix albo ręcznie i wyrobić na zbitą kulkę.
- Dla osób które lubią cienką pizzę: nie zostawiamy do wyrośnięcia, ciasto należy cienko rozwałkować (najlepiej od razu na papierze do pieczenia).
- Dla osób które lubią grube ciasto: rozwałkuj i pozostaw do wyrośnięcia np. w piekarniku z ustawioną temp. 30-50C ok.30min
- Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra i dół)
- Na pizzę nakładamy ulubione dodatki.
- Pieczemy ok.20min (na ostatnie 5min można włączyć termoobieg).
(Visited 322 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz