Przepyszne gofry bezglutenowe i bez laktozy 馃檪 Straci艂am rachub臋 ale to by艂a mniej wi臋cej 5 pr贸ba zrobienia wspania艂ych gofr贸w bez glutenu 馃檪 Tak czy inaczej – w ko艅cu wysz艂o! Mo偶esz je poda膰 na s艂odko b膮d藕 wytrawnie. Wszystko zale偶y od Twojego smaku 馃檪
Sk艂adniki (5-6 szt)
- 150g m膮ki bezglutenowej uniwersalnej schar
- 40ml oleju ro艣linnego (mo偶e by膰 oliwa z oliwek/ roztopione mas艂o – tylko nie ciep艂e)
- 2 jajka
- 1 i 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 1/2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
- 170ml napoju ro艣linnego albo mleka
- 1 艂y偶ka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) – w wersji na s艂odko
- dodatki: domowy cukier puder trzcinowy, bita 艣mietana, syrop daktylowy, owoce itp.
Spos贸b przygotowania
- Wszystkie suche sk艂adniki: m膮ka, proszek, soda – mieszamy w misce.
- Wszystkie mokre sk艂adniki: jajka, nap贸j ro艣linny, ekstrakt, olej – mieszamy w oddzielnej misce.
- Do suchych sk艂adnik贸w wlewamy mokre i miksujemy mikserem albo r臋cznym blenderem do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
- Bardzo dobrze nagrzewanym gofrownic臋 (min.10min wcze艣niej). Ciasto wyk艂adamy 艂y偶k膮 na form臋. Pieczemy ok.3-4min.
- Upieczone gofry k艂adziemy na kratk臋 i pozostawiamy do lekkiego ostygni臋cia.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Znajd藕 mnie na:
(Visited 187 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz