Pyszna alternatywa dla mało zdrowych chipsów ziemniaczanych 🙂 Idealne na nocne seanse filmowe w domowym zaciszu bądź na przyjęcie dla znajomych. Jeżeli już masz ochotę na coś z serii -junkfood- to koniecznie wypróbuj ten przepis! Będzie zdrowo i smacznie! 🙂
Składniki
- 150 g świeżego jarmużu (same liście)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½-1 łyżeczki suszonej papryki wędzonej
- 1 płaska łyżeczka soli
- dwie szczypty chili albo pieprzu cayenne
Sposób przygotowania
- Jarmuż moczymy w sodzie (sprawdź dlaczego >>). Następnie płuczemy i wycieramy ręcznikiem papierowym.
- Do miski wrzucamy suchy jarmuż oraz dodajemy oliwę z oliwek i sól. Dokładnie mieszamy (najlepiej dłonią).
- Piekarnik nagrzewamy do 130C (termoobieg).
- Na blachę wyłożoną papierem przekładamy jarmuż. Posypujemy całość dokładnie papryką wędzoną oraz chili.
- Pieczemy ok.20min. Wszystko zależy od piekarnika. Kontrolujemy! Chipsy z jarmużu bardzo łatwo spalić zatem pieczemy je do momentu aż będą brązowe.
Znajdź mnie na:
Składniki
- 150 g świeżego jarmużu (same liście)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2-1 łyżeczki suszonej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty chili albo pieprzu cayenne
Porcje:
Sposób przygotowania
- Jarmuż moczymy w sodzie. Następnie płuczemy i wycieramy ręcznikiem papierowym.
- Do miski wrzucamy suchy jarmuż oraz dodajemy oliwę z oliwek i sól. Dokładnie mieszamy (najlepiej dłonią).
- Piekarnik nagrzewamy do 180C (góra/dół).
- Na blachę wyłożoną papierem przekładamy jarmuż. Posypujemy całość dokładnie papryką wędzoną oraz chili.
- Pieczemy ok.5-8min. Wszystko zależy od piekarnika. Kontrolujemy! Chipsy z jarmużu bardzo łatwo spalić zatem pieczemy je do momentu aż będą brązowe.
(Visited 117 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz