Lekka wersja chłodnika z botwinki przepełniona zdrowymi warzywami. Zdecydowałam się zrobić chłodnik na bazie kefiru gdyż wegańska wersja zazwyczaj jest na mleczku kokosowym które jest jednak ciężkie… Uwielbiam kefir, gdyż z uwagi na wysoką wartość odżywczą i zawartość probiotyków wspomaga pracę układu odpornościowego, dlatego też jego regularne spożycie zalecane jest np. przy chorobach wirusowych.
Picie kefiru wyśmienicie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego – od tzw. wspomagania motoryki jelit po redukcję wzdęć – ułatwiając zachowanie równowagi w delikatnym ekosystemie organizmu. Kefir dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych hamuję chęć podjadania – dzieję się tak często z braków tych substancji w organizmie i chęci ich nadrobienia często niezdrowymi produktami.
Składniki
- 1.5l wywaru warzywnego*
- 2 pęczki botwinki z młodymi buraczki oraz liśćmi
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 500 ml kefiru
- 160g czyli 1 jogurt kokosowy**
- Sól i pieprz (do smaku)
- 4 świeże rzodkiewki (do podania)
- 1 zielony ogórek średniej wielkości (do podania)
- Jajko (kwestia preferencji)
- Puree z ziemniaka (do podania)
Sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 3 łyżek sody. Płuczemy.
- Gotujemy wywar warzywny przez ok.40min.(warzywa wkładamy do zimnej wody).
- W między czasie obieramy młode buraczki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Łodygi botwinki kroimy w krótkie paski.
- Zostawiamy ok.10 liści botwinki i kroimy je również w paski.
- Wyciągamy wszystkie warzywa z wywaru i dodajemy starte młode buraczki oraz pocięte łodygi botwinki. Gotujemy ok.10min.
- Następnie dodajemy pokrojone liście botwinki i gotujemy ok.2-3 min.
- Dodajemy cukier oraz całkowicie ostudzamy wywar.
- Drobno siekamy koperek oraz szczypiorek. Odstawiamy.
- Do osobnej miseczki dodajemy jogurt kokosowy oraz kilka łyżek ostudzonego wywaru. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
- Do ostudzonego wywaru dodajemy kefir oraz dokładnie wymieszany jogurt z wywarem.
- Następnie dodajemy posiekany: koperek oraz szczypiorek. Mieszamy.
- Doprawiamy do smaku: sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki.
- Przed podaniem ścieramy rzodkiewkę i ogórka na tarce o grubych oczkach. Gotujemy jajko oraz ziemniaki. Podajemy z puree z ziemniaka (możesz dodać 2 łyżeczki tartego chrzanu do puree – będzie smaczniejsze). Posypujemy świeżym koperkiem oraz szczypiorkiem.
Chłodnik jest najlepszy na drugi dzień od przygotowania oraz dobrze schłodzony.
Sukcesem dobrego chłodnika jest wywar warzywny. Musi być bardzo aromatyczny! 🙂
*Wywar warzywny polecam zrobić z dużą ilością świeżego lubczyku. Mój wywar zawiera: 1 duża marchew, 2 łodygi selera naciowego, 4 świeże liście laurowe, 1 gałązka świeżego rozmarynu, ½ cebuli, 1 duża garść świeżego lubczyku, 5 ziaren ziela angielskiego. Jeżeli nie masz czasu gotować na świeżo wywaru polecam zrobić bulion na bazie domowego koncentratu warzywnego >> (1,5 l ciepłej wody z dodatkiem 1 dużej łyżki koncentratu warzywnego).
**Jogurt kokosowy możesz zamienić na jogurt naturalny (150 ml).
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 2 pęczki botwinki z młodymi buraczkami oraz liśćmi
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 500 ml kefiru
- 160 g czyli 1 jogurt kokosowy (lub jogurt naturalny)
- 4 szt świeżych rzodkiewek (do podania)
- 1 szt zielonego ogórki średniej wielkości (do podania)
- 1 szt jajka (według preferencji)
- Wszystkie warzywa moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 3 łyżek sody. Płuczemy.
- Gotujemy wywar warzywny przez ok.40min.(warzywa wkładamy do zimnej wody).
- W między czasie obieramy młode buraczki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Łodygi botwinki kroimy w krótkie paski.
- Zostawiamy ok.10 liści botwinki i kroimy je również w paski.
- Wyciągamy wszystkie warzywa z wywaru i dodajemy starte młode buraczki oraz pocięte łodygi botwinki. Gotujemy ok.10min.
- Następnie dodajemy pokrojone liście botwinki i gotujemy ok.2-3 min.
- Dodajemy cukier oraz całkowicie ostudzamy wywar.
- Drobno siekamy koperek oraz szczypiorek. Odstawiamy.
- Do osobnej miseczki dodajemy jogurt kokosowy oraz kilka łyżek ostudzonego wywaru. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
- Do ostudzonego wywaru dodajemy kefir oraz dokładnie wymieszany jogurt z wywarem.
- Następnie dodajemy posiekany: koperek oraz szczypiorek. Mieszamy.
- Doprawiamy do smaku: sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki.
- Przed podaniem ścieramy rzodkiewkę i ogórka na tarce o grubych oczkach. Gotujemy jajko oraz ziemniaki. Podajemy z puree z ziemniaka (możesz dodać 2 łyżeczki tartego chrzanu do puree – będzie smaczniejsze). Posypujemy świeżym koperkiem oraz szczypiorkiem.
Dodaj komentarz