Prosty przepis na bezglutenowe ciasto do pierogów! Jednak w tym wszystkim jest mały haczyk… musisz się uzbroić w cierpliwość! 🙂 Mąka bezglutenowa gorzej współpracuje niż pszenna 🙂 choć osobiście uważam, że świetnie się je lepi – wystarczy włączyć muzykę i czerpać przyjemność z przygotowania 🙂 Warto je zrobić bo pierogi są przepyszne! Zrób farsz taki jaki lubisz i ciesz się ich smakiem 🙂
Składniki
- 150g mąki uniwersalnej mix Schar
- 125ml gorącej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szczypty soli
Sposób przygotowania
- Przesiewamy przez sitko mąkę oraz sól do miski.
- Dodajemy 60ml gorącej wody i wyrabiamy ręką ciasto.
- Następnie dodajemy kolejne 65ml gorącej wody i wyrabiamy ciasto. Na samym końcu dodajemy oliwę z oliwek.
- Ciasto pozostawiamy w misce przykryte ściereczką kuchenna na 10-15min.
- Następnie dzielimy na pół.
- Jedna połówkę kładziemy na papierze do pieczenia. Bierzemy drugi kawałek papieru, przykrywamy ciasto i wałkiem cienko rozwałkowujemy.
- Niewielką szklanką wykrawamy kółka. Prawdopodobnie brzegi szklanki będą się lepić zatem polecam je lekko opryszczyć mąką.
- Na wykrojone kółka kładziemy ulubiony farsz. Delikatnie składamy i sklejamy.
- Gotowe pierogi układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką.
- Gotujemy we wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia pierogów.
WAŻNE ZASADY
- Jeżeli widzisz, że ciasto podczas nakładania farszu i składania lekko się poszarpało – polecam wyciągnąć farsz i jeszcze raz wyrobić. Nie zaklejamy – to nic nie da 😉
- Nie dajemy za dużo farszu, max.1 łyżeczka.
- Delikatnie składamy na pół tworząc tzw.półksiężyc, nakładamy farsz i delikatnie go uklepujemy.
- Sklejamy po brzegach delikatnie przejeżdżając kilka razy palcami. Polecam więcej razy „pościskać” niż mniej 😉
- Słuchamy muzyki, bawimy się tym a zarazem włączamy naszą boską cierpliwość (są przepyszne zatem warto poświecić im trochę czasu!). Mąka pszenna jest bardziej elastyczna zatem lepi się o wiele lepiej choć ja uważam, że te bezglutenowe pierogi są the best.
- Ulepione pierogi kładziemy na papierze do pieczenia i przykrywamy ścierką kuchenką aby pierogi się nie zeschły.
- Ulepione pierogi nie gotujemy odrazu. Czekamy min.15min
- Ugotowane pierogi zaraz po wyciągnięciu polewamy oliwą z oliwek – obtaczamy tak aby całe były natłuszczone.
- Mrozimy pierogi na płasko: czyli ugotowane pierogi obtoczone oliwą wkładamy do woreczka tak aby wszystkie były w poziomie (nie jedno na drugim).
- Gotowanie zamrożonych pierogów: najpierw rozmrażamy pierogi przez min.5-6h – ważne aby same się rozmroziły a nie na szybko, następnie gotujemy je na parze tzw. wkładamy sitko do garnka z gotującą się wodą a następnie rozmrożone pierogi wkładamy do sitka i gotujemy aż do momentu kiedy pierogi będą ciepłe. Następnie można je polać roztopionym masłem albo wrzucić na masełko – w tej wersji nie uzyskamy chrupiącej skórki.
Znajdź mnie na:
Składniki
- 150 g mąki uniwersalnej mix Schar
- 125 ml gorącej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szczypty soli
Porcje:
Sposób przygotowania
- Przesiewamy przez sitko mąkę oraz sól do miski.
- Dodajemy 60ml gorącej wody i wyrabiamy ręką ciasto.
- Następnie dodajemy kolejne 65ml gorącej wody i wyrabiamy ciasto. Na samym końcu dodajemy oliwę z oliwek.
- Ciasto pozostawiamy w misce przykryte ściereczką kuchenna na 10-15min.
- Następnie dzielimy na pół.
- Jedna połówkę kładziemy na papierze do pieczenia. Bierzemy drugi kawałek papieru, przykrywamy ciasto i wałkiem cienko rozwałkowujemy.
- Niewielką szklanką wykrawamy kółka. Prawdopodobnie brzegi szklanki będą się lepić zatem polecam je lekko opryszczyć mąką.
- Ważne zasady lepienia pierogów bezglutenowych znajdziesz na blogu.
(Visited 370 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz