Kolorowo i zdrowo czyli faszerowane jajka na trzy sposoby. Do wyboru farsz: zielony, żółty i różowy! Każdy z nich jest wyjątkowy to zależy co lubisz 🙂 Możesz zmiksować smaki a Twój talerz będzie wiosennie piękny! 🙂
Do farszów wykorzystałam majonez wegański z mojego przepisu >> / oczywiście możesz wykorzystać normalny jajeczny majonez (najlepiej eko).
Farsz zielony (szpinak i awokado)
Składniki:
- ½ awokado
- 1 garść świeżego szpinaku
- 2 łyżeczki majonezu wegańskiego>>
- 2 szczypty chilli / pieprz cayenne
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- Sól i pieprz (do smaku)
- Żółtka ugotowanych jajek*
- Kiełki np. słonecznika/luceryny do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jajka przekrój na pół. Delikatnie wyciągamy żółtka.
- Szpinak dokładnie myjemy i moczymy w misce wody z dodatkiem 2 łyżeczek sody przez 3min. Płuczemy i osuszamy szpinak np. ręcznikiem papierowym albo odwirowujemy wodę w specjalnym urządzeniu.
- Wszystkie składniki wraz z żółtkiem jaj wkładamy do miski i blendujemy ręcznym blenderem na gładką masę.
- Farszem zielony dekorujemy ugotowane jajka oraz posypujemy kiełkami słonecznika/luceryny.
*Składniki na farsz do ok.3-4 jaj czyli 6-8 połówek.
Farsz żółty (jabłko i chrzan)
Składniki:
- 4 łyżeczki tartego chrzanu
- ½ jabłka
- 3 łyżeczki majonezu wegańskiego>>
- Żółtka ugotowanych jajek*
- Wędzony łosoś do dekoracji
- Świeży koperek / kiełki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jajka przekrój na pół. Delikatnie wyciągamy żółtka.
- Jabłko dokładnie myjemy i moczymy w misce wody z dodatkiem 2 łyżeczek sody przez 3min. Płuczemy i ścieramy ½ jabłka na drobnej tarce. Wyciskamy sok z startego jabłka (najlepiej w dłoniach).
- Wszystkie składniki wraz z żółtkiem jaj wkładamy do miski i zgniatamy widelcem do uzyskania gładkiej masy.
- Farszem żółtym dekorujemy ugotowane jajka a następnie kładziemy wędzony łosoś, świeży koperkiem oraz/albo kiełki.
*Składniki na farsz do ok.3-4 jaj czyli 6-8 połówek.
Farsz różowy (rzodkiewka)
Składniki:
- 3 szt. średnich rzodkiewek (albo 5 małych)
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 3 łyżeczki majonezu wegańskiego>>
- Szczypiorek do dekoracji
- Żółtka ugotowanych jajek*
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jajka przekrój na pół. Delikatnie wyciągamy żółtka.
- Rzodkiewkę dokładnie myjemy i moczymy w misce wody z dodatkiem 2 łyżeczek sody przez 3min. Płuczemy i ścieramy na grubej tarce. Wyciskamy sok ze startej rzodkiewki (najlepiej w dłoniach).
- Chrzan, majonez i żółtka jaj wkładamy do miski i zgniatamy widelcem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy startą i wyciśniętą rzodkiewkę. Mieszamy.
- Farszem różowym dekorujemy ugotowane jajka oraz posypujemy szczypiorkiem.
*Składniki na farsz do ok.3-4 jaj czyli 6-8 połówek.
Dodaj komentarz