Bardzo aromatyczna i przepyszna wegańska konfitura która znajdzie świetne zastosowanie w wytrwanych daniach np. pizza, naleśniki, sałatki albo kanapki. Wypróbuj ją koniecznie! Zrobi wrażenie na Twojej rodzince czy znajomych 🙂
Składniki
- 1kg czerwonej cebuli
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne albo chilli
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 80-120g cukru trzcinowego
- 120ml octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka soli
- 50-80ml wody
- ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 1 cały goździk (opcjonalnie)
- 50ml czerwonego wina wytrawnego, półwytrawnego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Cebulę obieramy ze skóry i kroimy w cienkie paski/piórka.
- W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę, goździk(jeżeli używamy) oraz liście laurowe. Podsmażamy całość na małym ogniu pod przykryciem przez 5-8min.
- Następnie dodajemy ocet, sól, pieprz, ewentualnie cynamon i wino. Wymieszaj.
- Dodaj cukier – początkowo 80g a następnie po spróbowaniu dodaj więcej.
- Dodaj wodę – początkowo 50ml a jeżeli pod koniec gotowania konfitura będzie za gęsta (bez wyraźnego delikatnego sosu) to należy dodać ciepłej wody.
- Gotujemy całość na małym ogniu bez przykrycia, do momentu aż zredukuje się ocet a cebula będzie miękka (cały proces ok.30-45min).
- Konfitura powinna mieć delikatny sos. Jeżeli jest zbyt gęsta i klejąca należy dodać ciepłej wody. Jeżeli jest zbyt rzadka to stopniowo dodajemy cukru i redukujemy.
- Przed włożeniem do słoików sprawdzamy smak konfitury i doprawiamy w razie potrzeby. Smak powinien być delikatnie ostry a zarazem słodki.
- Przekładamy do czystych, suchych i wyparzonych słoików. Słoiki należy dobrze zakręcić i postawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Aby konfitura zachowała świeżość na dłużej – możesz zapasteryzować.
- Przed podaniem polecam schłodzić taką konfiturę w lodówce. Ja osobiście przetrzymuje ją właśnie w lodówce 🙂
Znajdź mnie na:
Składniki
- 1 kg czerwonej cebuli
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub chili)
- 2 szt liści laurowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 80-120 g cukru trzcinowego
- 120 ml octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka soli
- 50-80 ml wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 1 szt całego goździka (opcjonalnie)
- 50 ml czerwonego wina wytrawnego, półwytrawnego (opcjonalnie)
Porcje:
Sposób przygotowania
- Cebulę obieramy ze skóry i kroimy w cienkie paski/piórka.
- W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę, goździk(jeżeli używamy) oraz liście laurowe. Podsmażamy całość na małym ogniu pod przykryciem przez 5-8min.
- Następnie dodajemy ocet, sól, pieprz, ewentualnie cynamon i wino. Wymieszaj.
- Dodaj cukier - początkowo 80g a następnie po spróbowaniu dodaj więcej.
- Dodaj wodę – początkowo 50ml a jeżeli pod koniec gotowania konfitura będzie za gęsta (bez wyraźnego delikatnego sosu) to należy dodać ciepłej wody.
- Gotujemy całość na małym ogniu bez przykrycia, do momentu aż zredukuje się ocet a cebula będzie miękka (cały proces ok.30-45min).
- Konfitura powinna mieć delikatny sos. Jeżeli jest zbyt gęsta i klejąca należy dodać ciepłej wody. Jeżeli jest zbyt rzadka to stopniowo dodajemy cukru i redukujemy.
- Przed włożeniem do słoików sprawdzamy smak konfitury i doprawiamy w razie potrzeby. Smak powinien być delikatnie ostry a zarazem słodki.
- Przekładamy do czystych, suchych i wyparzonych słoików. Słoiki należy dobrze zakręcić i postawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Aby konfitura zachowała świeżość na dłużej – możesz zapasteryzować.
- Przed podaniem polecam schłodzić taką konfiturę w lodówce. Ja osobiście przetrzymuje ją właśnie w lodówce 🙂
(Visited 275 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz