Bób… jest skarbnica wielu wartości odżywczych! Podobnie jak inne rośliny strączkowe jest doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Jest bogaty w potas oraz kwas foliowy (szczególnie ważny dla kobiet w ciąży). Zatem wszystkie przyszłe mamusie koniecznie musicie się zajadać tą letnią sałatką! 🙂 Dodatkowo bób ma niską zawartość sodu oraz rozpuszczalny błonnik który wspomaga prace jelit. Sałatka jest wyśmienicie prosta i pyszna!
Składniki:
- 500g świeżego bobu
- 5-8 pomidorów koktajlowych
- Garść orzechów włoskich
- 2 łyżki nasion: słonecznika/pestek z dyni/orzeszków pini
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich (bio) albo olej z wiesiołka / oliwy z oliwek / słodki sos miodowo – musztardowy*
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku/koperku/natki pietruszki
- Czarny sezam/czarnuszka do posypania (opcjonalnie)
Aby sałatka była bardziej syta polecam przygotować dodatkowo:
- ½ szklanki suchej quinoa
Po ugotowaniu sałatka może stanowić pyszny i zdrowy posiłek na śniadanie albo kolację 🙂
Sposób przygotowania:
- Pomidorki koktajlowe oraz szczypiorek moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez ok.5-min. Płuczemy.
- Gotujemy wodę w garnku. Bób płuczemy i wrzucamy do osolonej (1 łyżka) i gotującej się wody. Gotujemy ok.5min aby bób był miękki ale nie rozgotowany.
- Na suchej patelni prażymy na kolor złoty nasiona i pokrojone w kostkę orzechy włoskie.
- Ugotowany bób obieramy ze skórki. Pomidorki kroimy na pół.
- Wszystkie składniki łączymy, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, polewamy olejem i posypujemy sezamem
- Jeżeli chcesz stworzyć bardziej sycącą sałatkę to należy ugotować quinoa i dodać do składników.
*Ja osobiście uwielbiam olej z orzechów włoskich albo z wiesiołka i taki zazwyczaj używam. Jeżeli potrzebujesz wyrazistego smaku to przygotuj słodki sos miodowo-musztardowy.
Przepis na sos:
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki miodu naturalnego np. lipowy, gryczany (najlepiej taki lekko płynny)
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników (najlepiej trzepaczką spiralną). Polewamy sałatkę 🙂
- 500 g świeżego bobu
- 5-8 szt pomidorów koktajlowych
- 1 garść orzechów włoskich
- 2 łyżki nasion: słonecznika/pestek z dyni/orzeszków pini
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich bio (lub olej z wiesiołka/oliwy z oliwek/słodki sos miodowo-musztardowy)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku/koperku/natki pietruszki
- 1 szczypta czarnego sezamu/czarnuszki (do posypania opcjonalnie)
- 1/2 szklanki suchej quinoa (aby sałatka była bardziej pożywna)
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki miodu naturalnego np.lipowy,gryczany (najlepiej taki lekko płynny)
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Pomidorki koktajlowe oraz szczypiorek moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez ok.5-min. Płuczemy.
- Gotujemy wodę w garnku. Bób płuczemy i wrzucamy do osolonej (1 łyżka) i gotującej się wody. Gotujemy ok.5min aby bób był miękki ale nie rozgotowany.
- Na suchej patelni prażymy na kolor złoty nasiona i pokrojone w kostkę orzechy włoskie.
- Ugotowany bób obieramy ze skórki. Pomidorki kroimy na pół.
- Wszystkie składniki łączymy, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, polewamy olejem i posypujemy sezamem.
- Jeżeli chcesz stworzyć bardziej sycącą sałatkę to należy ugotować quinoa i dodać do składników.
- Ja osobiście uwielbiam olej z orzechów włoskich albo z wiesiołka i taki zazwyczaj używam. Jeżeli potrzebujesz wyrazistego smaku to przygotuj słodki sos miodowo-musztardowy.
Dodaj komentarz