Pyszne, puszyste i niesamowicie syte racuchy! Te placuszki zawsze będą przywoływać wspomnienia o dzieciństwie. Uwielbiam racuchy ze świeżymi owocami a szczególnie połączenie słodkiego i kwaśnego smaku zatem dzisiaj serwuję truskawkę i czerwoną porzeczkę. Dla miłośników słodkich śniadań wystarczy odrobina sosu daktylowego na wierzch i palce lizać! 😉
Składniki
- 190g mąki bezglutenowej uniwersalnej Schar
- 7g drożdży suchych (1 opakowanie)
- 50ml dobrej jakości oleju (ja dałam ryżowego)
- 250 ml napoju roślinnego (najlepiej o temp. pokojowej)
- 2 jajka bio
- 30-50g cukru kokosowego (albo trzcinowego)
- Szczypta soli
- Odrobina masła klarowane (ghee) do smażenia
- Do podania: 2 łyżki jogurtu naturalnego/kokosowego, masła kokosowego albo mascarpone oraz świeże owoce– ja polecam połączyć słodki owoc z kwaśnym np. truskawka z czerwoną porzeczką, sos daktylowy.
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki wsypujemy do jednej miski i dokładnie mieszamy przez ok.2-3 min. na średnich obrotach.
- Odstawiamy na bok na ok. 15min. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Rozgrzewamy patelnie i dodajemy odrobinę masła klarowanego. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor.
- Podajemy ze świeżymi owocami oraz jogurtem, masłem kokosowym bądź mascarpone. Dodatkowo dla miłośników słodkich śniadań polecam polać racuchy sosem daktylowym! Palce lizać!
*Możesz przygotować z mąki pszennej (ok.250g)
Jeżeli uwielbiasz tradycyjne racuchy z jabłkiem bądź gruszką to wystarczy po wyrobieniu ciasta wrzucić pokrojone w drobną kostkę 3 jabłka bądź gruszki średniej wielkości. Delikatnie wymieszać. Podawać z jogurtem, sosem daktylowym i np. płatkami migdałowymi 🙂
- 190 g mąki bezglutenowej uniwersalnej Schar (lub pszenna ok 250g)
- 7 g drożdży suchych (1 opakowanie)
- 50 ml oleju dobrej jakości (np.ryżowego)
- 250 ml napoju roślinnego
- 2 szt jajek bio
- 30-50 g cukru kokosowego (lub trzcinowego)
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego/kokosowego (opcjonalnie masło kokosowe,mascarpone oraz świeże owoce)
- Wszystkie składniki wsypujemy do jednej miski i dokładnie mieszamy przez ok.2-3 min. na średnich obrotach.
- Odstawiamy na bok na ok. 15min. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Rozgrzewamy patelnie i dodajemy odrobinę masła klarowanego. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor.
- Podajemy ze świeżymi owocami oraz jogurtem, masłem kokosowym bądź mascarpone. Dodatkowo dla miłośników słodkich śniadań polecam polać racuchy sosem daktylowym! Palce lizać!
Dodaj komentarz