Wegańskie i bezglutenowe spaghetti z chrupiącymi kaparami oraz orzechami. Palce lizać!
Składniki
- makaron według własnego wyboru
- 1/2 szklanki suchej zielonej soczewicy
- 3 łyżki świeżych kaparów (zazwyczaj są w soli) + 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- 400ml passaty pomidorowej albo krojonych pomidorów
- 1 cebula biała średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- 100ml wina czerwonego półwytrawnego (opcjonalnie)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 garści orzechów włoskich
- Przyprawy: 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki, 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej
- 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka oliwy do polania
Sposób przygotowania
- Świeże kapary można kupić w słoiczku zasypane solą. Są bardzo słone zatem należy je wypłukać z soli a następnie zalać zimną wodą na min.30min. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy i osuszamy.
- Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy poszatkowane orzechy włoskie. Uważamy aby nie przypalić. Przekładamy do miseczki.
- Smażenie kaparów: na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę z oliwek a następnie wrzucamy osuszone kapary. Smażymy z dwóch strona na złoty kolor. Uważamy aby nie spalić.
- Następnie na tej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Szatkujemy cebulę i czosnek. Wrzucamy na patelnie i podsmażamy.
- Następnie dodajemy czerwone wino (jeżeli dodajemy) i pozostawiamy ok.3min do momentu aż wyparuję alkohol 🙂
- Dodajemy passatę oraz przyprawy. Przykrywamy pokrywką i na średnim ogniu gotujemy ok.15min.
- W międzyczasie gotujemy soczewicę według przepisu.
- Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
- Ugotowaną soczewicę przekładamy do sosu i mieszamy. Następnie gotujemy jeszcze sos kilka minut.
- Dosłownie przed podanie wrzucamy prażone orzechy i mieszamy. Podajemy z chrupiącymi kaparami, można posypać świeżą bazylią bądź startym parmezanem – według własnych preferencji 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 95 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz