Aromatyczne naturalne tofu – brzmi nieźle ale czy to możliwe? Oczywiście! Koniecznie wypróbuj mój przepis na szybki w przygotowaniu i delikatny w smaku kotlet z tofu. Idealny do ulubionych warzyw albo jako dodatek do roślinnego burgera czy bajgla!
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 kostka naturalnego tofu bio
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej (opcjonalnie)
- Kilka płatków wędzonej soli (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Czosnek obieramy. Przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu.
- Kostkę tofu kroimy przez pół aby uzyskać cieńsze dwa plastry. Delikatnie nakłuwamy widelcem każdy plaster z obu stron.
- Umieszczamy plastry tofu w marynacie i pozostawiamy je na minimum 30min. Przechowujemy w lodówce.
- Grillujemy na patelni grillowej albo smażymy (bez oleju/masła) na suchej patelni do uzyskania delikatnego karmelowego koloru.
- Podajemy z dużą porcją ulubionych warzyw!
Taki kotlet może posłużyć również jako dodatek na:
Roślinnego BURGERA >> zobacz przepis
Znajdź mnie na:
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 kostka naturalnego tofu bio
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej (opcjonalnie)
- 2-3 płatki wędzonej soli (opcjonalnie)
Porcje:
Sposób przygotowania
- Czosnek obieramy. Przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu.
- Kostkę tofu kroimy przez pół aby uzyskać cieńsze dwa plastry. Delikatnie nakłuwamy widelcem każdy plaster z obu stron.
- Umieszczamy plastry tofu w marynacie i pozostawiamy je na minimum 30min. Przechowujemy w lodówce.
- Grillujemy na patelni grillowej albo smażymy (bez oleju/masła) na suchej patelni do uzyskania delikatnego karmelowego koloru.
- Podajemy z dużą porcją ulubionych warzyw!
(Visited 134 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz