Pasta z białej fasoli czyli najlepszy i aromatyczny wegański smalec! Uwielbiam ją! Jest idealna nie tylko jako dodatek do chleba… Zjedz ją w wytrawnym naleśniku z dodatkiem ulubionych warzyw albo na słonym gofrze z dużą ilością świeżej rukoli i kiszonych pomidorów. Pycha!
Składniki:
- 200g ugotowanej fasoli albo 1 puszka białej fasoli
- 3 – 5 łyżek zalewy/wody z gotowania
- 1 duża cebula szalotka albo 2 małe szalotki
- 1 łodyga świeżego rozmarynu (tylko liście)
- 2 ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżki masła ghee albo oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- *Jeżeli korzystasz z suchego Jasia to zalej fasolę zimną wodą i pozostaw na całą noc aż napęcznieje.
- Ugotuj do miękkości wymoczoną fasolę z dodatkiem 1 łyżki oliwy oraz 2 liści laurowych. Pamiętaj! Aby nie wylewać całej wody z gotowania, pozostaw 5 łyżek w oddzielnym pojemniku.
- Fasola z puszki: fasolę odcedzamy, odstawiamy do miseczki i zachowujemy 5 łyżek wody.
- Kroimy cebule, czosnek oraz same liście rozmarynu w drobną kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy masło ghee i wrzucamy pokrojone w kosteczkę warzywa. Podsmażamy ok.3 min, aż lekko się zarumienią.
- Ugotowaną fasolę albo fasolę z puszki przekładam do miski i widelcem rozgniatam na jednolitą masę. Nie używamy blendera.
- Do powstałej masy dodaje podsmażone składniki. Jeżeli pasta jest za sucha dodajemy stopniowo wodę z zalewy (po 1 łyżce) do uzyskania kremowej i delikatnej konsystencji.
- Do powstałej pasty dodaje mielony kminek, sól i pieprz do smaku.
- Pastę podajemy z chlebem na zakwasie oraz kiszonym ogórkiem albo innym kiszonym warzywem! Pycha! 🙂
*Smalec będzie najsmaczniejszy na drugi albo trzeci dzień! Zatem warto go przygotować wcześniej
*Ja osobiście wolę ugotować fasolę Jaś – jest smaczniejsza niż ta z puszki 🙂
Znajdź mnie na:
Składniki
- 200 g ugotowanej fasoli/1 puszka białej fasoli
- 3-5 łyżek zalewy/wody z gotowania
- 1 sztuka dużej cebuli szalotka albo 2 małe szalotki
- 1 łodyga świeżego rozmarynu (tylko liście)
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżki masła ghee albo oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli i pieprzu (do smaku, według uznania)
Porcje:
Sposób przygotowania
- Jeżeli korzystasz z suchego Jasia to zalej fasolę zimną wodą i pozostaw na całą noc aż napęcznieje. Ja osobiście wolę ugotować fasolę Jaś – jest smaczniejsza niż ta z puszki.
- Ugotuj do miękkości wymoczoną fasolę z dodatkiem 1 łyżki oliwy oraz 2 liści laurowych. Pamiętaj! Aby nie wylewać całej wody z gotowania, pozostaw 5 łyżek w oddzielnym pojemniku.
- Fasola z puszki: fasolę odcedzamy, odstawiamy do miseczki i zachowujemy 5 łyżek wody.
- Kroimy cebule, czosnek oraz same liście rozmarynu w drobną kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy masło ghee i wrzucamy pokrojone w kosteczkę warzywa. Podsmażamy ok.3 min, aż lekko się zarumienią.
- Ugotowaną fasolę albo fasolę z puszki przekładam do miski i widelcem rozgniatam na jednolitą masę. Nie używamy blendera.
- Do powstałej masy dodaje podsmażone składniki. Jeżeli pasta jest za sucha dodajemy stopniowo wodę z zalewy (po 1 łyżce) do uzyskania kremowej i delikatnej konsystencji.
- Do powstałej pasty dodaje mielony kminek, sól i pieprz do smaku.
- Pastę podajemy z chlebem na zakwasie oraz kiszonym ogórkiem albo innym kiszonym warzywem! Pycha! 🙂
- malec będzie najsmaczniejszy na drugi albo trzeci dzień! Zatem warto go przygotować wcześniej
(Visited 144 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz