Czekoladowe pieczone pączki z gorzką czekoladą i daktylami! Dosłownie palce lizać! Bez glutenu, bez laktozy, wegańskie! Koniecznie kup formę na donuty i upiecz swojej rodzince zdrowe pączki! 🙂 Posyp je czym lubisz 🙂
Pieczone, wegańskie i bezglutenowe pączki z lukrem pomarańczowym >>
Składniki
- 80g mąki bezglutenowej uniwersalnej (ja użyłam Schar)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 2szt. dojrzałego banana (1szt=ok.100g)
- 150 ml napoju roślinnego
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju np.z pestek winogron
- szczypta soli
- 5-7szt. suszonych daktyli
- Polewa: gorzka czekolada min.70% (wegańska), 1 łyżka masła wegańskiego, 2 łyżki napoju roślinnego
- Do posypania: starta gorzka/biała czekolada, płatki róż, pokruszone chipsy kokosowe albo bananowe, pistacje
Sposób przygotowania
- Suche daktyle zalewamy gorącą wodę i pozostawiamy na min.15min.
- Napój roślinny mieszamy z octem. Pozostawiamy.
- Piekarnik nagrzewamy na 180C (góra/dół)
- Suche składniki czyli mąka, sól, proszek do pieczenia, kakao łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy.
- Banany obieramy i widelcem drobno rozgniatamy.
- Rozmoczone daktyle siekamy.
- Do napoju roślinnego dodajemy mokre składniki czyli puree z banana, rozmoczone i pokrojone daktyle oraz olej. Mieszamy do połączenia się składników.
- Formę na donuty lekko natłuszczamy olejem/oliwą.
- Mokre składniki przelewamy do suchych. Mieszamy tylko do połączenia się wszystkich składników.
- Wypełniamy każdą formę na donuty.
- Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy ok. 15-20min. Do suchego patyczka. Ostatnie 5-7 min. możemy włączyć termoobieg.
- Upieczone pączku studzimy a następnie przygotowujemy polewę.
- Polewa: wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy w garnku. Mieszamy aby nie przypalić.
- Wystudzone pączki moczymy w gorzkiej płynnej czekoladzie. Ścieramy czekoladę na tarce i posypujemy.
Znajdź mnie na:
Składniki
- 80 g mąki bezglutenowej uniwersalnej (ja użyłam Schar)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 2 szt dojrzałego banana (1szt=ok.100g)
- 150 ml napoju roślinnego
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju (np. z pestek winogron)
- 1 szczypta soli
- 5-7 szt suszonych daktyli
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (min.70% wegańska)
- 1 łyżka masła wegańskiego
- 2 łyżki napoju roślinnego
Porcje:
Sposób przygotowania
- Suche daktyle zalewamy gorącą wodę i pozostawiamy na min.15min.
- Napój roślinny mieszamy z octem. Pozostawiamy.
- Piekarnik nagrzewamy na 180C (góra/dół)
- Suche składniki czyli mąka, sól, proszek do pieczenia, kakao łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy.
- Banany obieramy i widelcem drobno rozgniatamy.
- Rozmoczone daktyle siekamy.
- Do napoju roślinnego dodajemy mokre składniki czyli puree z banana, rozmoczone i pokrojone daktyle oraz olej. Mieszamy do połączenia się składników.
- Formę na donuty lekko natłuszczamy olejem/oliwą.
- Mokre składniki przelewamy do suchych. Mieszamy tylko do połączenia się wszystkich składników.
- Wypełniamy każdą formę na donuty.
- Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy ok. 15-20min. Do suchego patyczka. Ostatnie 5-7 min. możemy włączyć termoobieg.
- Upieczone pączku studzimy a następnie przygotowujemy polewę.
- Polewa: wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy w garnku. Mieszamy aby nie przypalić.
- Wystudzone pączki moczymy w gorzkiej płynnej czekoladzie. Ścieramy czekoladę na tarce i posypujemy.
- Do posypania: starta gorzka/biała czekolada, płatki róż, pokruszone chipsy kokosowe albo bananowe, pistacje
(Visited 92 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz