To prawdopodobnie najlepsza kanapka z pomidorem jak膮 zjesz 馃檪 Soczyste i aromatyczne pomidorki z pieczonym czosnkiem, rozmarynem oraz 艣wie偶膮 bazyli膮. Te kombinacj臋 mo偶esz zrobi膰 nie tylko z chlebem ale nale艣nikami czy goframi. Mo偶esz poda膰 r贸wnie偶 w postaci tosta 馃檪
Sk艂adniki
- 3 ki艣cie pomidork贸w koktajlowych (najlepiej z 艂odyg膮)
- 1 g艂贸wka czosnku
- 3 艂odygi 艣wie偶ego rozmarynu
- ok.100-150ml oliwy z oliwek
- 3 li艣cie laurowe (opcjonalnie)
- listek 艣wie偶ego pieprzu/ suszona ca艂a papryczka chili (opcjonalnie)
Kanapka (1szt)
- 1 kromka ulubionego chleba (najlepiej pe艂noziarnisty/ na zakwasie)
- 1 艂y偶ka serka wega艅skiego albo np.philadelphia
- 3 upieczone pomidorki
- kilka listk贸w 艣wie偶ej bazylii
- 1 艂y偶ka zalewy z pieczonych pomidork贸w
- 1-2 upieczone z膮bki czosnku
- s贸l i pieprz do smaku
Spos贸b przygotowania
- Do naczynia 偶aroodpornego wk艂adamy umyte pomidorki (razem z 艂odyg膮), 艣wie偶y rozmaryn, li艣cie laurowe je偶eli u偶ywasz oraz ca艂膮 g艂贸wk臋 czosnku przekrojonego przez p贸艂.
- Piekarnik nagrzewamy do 180C, termoobieg.
- Naczynie 偶aroodporne przykrywamy pokrywk膮 albo np.foli膮/papierem i pieczemy ok.10min pod przykryciem. Nast臋pnie 艣ci膮gamy pokrywk臋 i pieczemy kolejne 10-15min.
- Upieczone pomidorki podajemy na ciep艂o albo zimno. Reszt臋 pomidork贸w wraz z oliw膮 i obranym czosnkiem mo偶na przenie艣膰 do s艂oika i przechowywa膰 w lod贸wce max.5dni. Aromatyczn膮 oliw臋 mo偶esz wykorzysta膰 do innych da艅.
- Kanapka: na chlebie rozsmarowujemy serek wega艅ski b膮d藕 np. philadelphia, na to k艂adziemy pomidorki, bazyli臋 oraz czosnek. Posypujemy sol膮 i pieprzem.
Znajd藕 mnie na:
(Visited 237 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz