Zdrowa propozycja na obiad albo przekąskę dla całej rodziny. Bardzo szybka w przygotowaniu i niezwykle prosta. Lekkostrawna potrawa którą polecam przyrządzać na kolację. Pieczone warzywa mogą być zawsze dodatkiem do pieczonej ryby, kotlecików warzywnych, ewentualnie mięsa.
Składniki:
- ½ batat
- 1 koper włoski
- 2 marchewki średniej wielkości
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- Sól i pierz do smaku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszony czosnek niedźwiedzi
- 3 – 5 łyżki oliwy
- Natka pietruszki do posypania całości
Domowy sos:
- 1 średniej wielkości ogórek
- 200ml jogurtu naturalnego bez laktozy*
- Sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnek świeży albo ½ łyżeczki czosnku granulowany
- Garść świeżego koperku (do posypania)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa (wraz z ogórkiem którego wykorzystamy w sosie) moczymy w dużej misce z wodą i dodatkiem 2 łyżeczek sody. Moczymy ok. 3-4 min.
- Dokładnie myjemy każde warzywo. Należy odkroić końcówki z marchewki.
- Batat i marchewkę kroimy w cienkie paski. Batat wrzucamy do miski i skrapiamy 1 łyżką oliwy (może 1 i ½). Dodajemy suszone oregano i dokładnie mieszamy.
- Ziemniaki kroimy w łódeczkę. Wrzucamy do miski i dodajemy 1 łyżkę oliwy oraz ½ łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy.
- Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra/dół).
- Na blachę wykładamy papier do pieczenia i w pierwszej kolejności pieczemy batat oraz ziemniaki (ok.10min).
- W tym czasie paluszki z marchewki wrzucamy do miski i dodajemy 1 łyżkę oliwy oraz 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego (możesz dać inną przyprawę np. suszoną paprykę/majeranek/rozmaryn)
- Następnie koper włoski kroimy w grubsze plastry.
- Po 10 min. pieczenia ziemniaka i batata wysuwamy blachę i wkładamy paluszki z marchewki oraz grube plastry kopra włoskiego którego skrapiamy 1 łyżką oliwy i posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.10-15min. Do momentu aż warzywa będą miękkie. Na ostatnie kilka minut można włączyć termoobieg aby mocniej przypiec skórkę warzyw.
- Sos: wymoczonego w sodzie i dokładnie umytego ogórka nie musimy obierać, ścieramy na tarce o grubych oczkach – dokładnie wyciskamy. Łączymy wszystkie składniki (oprócz koperku). Sos przygotowujemy ok. 15-20 min przed podaniem i wstawiamy do lodówki.
- Całość podajemy z domowym sosem tzatziki wraz z posiekaną natką pietruszki.
*Możesz przygotować na bazie jogurtu kokosowego.
Po pierwsze możesz wybrać warzywa jakie lubisz, niekoniecznie te które polecam 🙂
Po drugie każde warzywo możesz piec osobno i podawać domownikom po kolei (należy jednak pamiętać aby były ciepłe – są najsmaczniejsze).
Po trzecie (i najważniejsze) to świetny sposób na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. 🙂
- 1/2 szt batatu
- 1 szt kopru włoskiego
- 2 szt marchewki średniej wielkości
- 3 szt ziemniaków średniej wielkości
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 3-5 łyżki oliwy
- 1 sztuka średniej
- 1 ząbek czosnku świeżego (lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego)
- 1 garść świeżego koperku (do posypania)
- 1 sztuka średniej wielkości ogórek
- 200 ml jogurtu naturalnego bez laktozy (opcjonalnie kokosowego)
- 1 szczypta soli i pieprzu
- Wszystkie warzywa (wraz z ogórkiem którego wykorzystamy w sosie) moczymy w dużej misce z wodą i dodatkiem 2 łyżeczek sody. Moczymy ok. 3-4 min.
- Dokładnie myjemy każde warzywo. Należy odkroić końcówki z marchewki.
- Batat i marchewkę kroimy w cienkie paski. Batat wrzucamy do miski i skrapiamy 1 łyżką oliwy (może 1 i ½). Dodajemy suszone oregano i dokładnie mieszamy.
- Ziemniaki kroimy w łódeczkę. Wrzucamy do miski i dodajemy 1 łyżkę oliwy oraz ½ łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy.
- Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra/dół).
- Na blachę wykładamy papier do pieczenia i w pierwszej kolejności pieczemy batat oraz ziemniaki (ok.10min).
- W tym czasie paluszki z marchewki wrzucamy do miski i dodajemy 1 łyżkę oliwy oraz 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego (możesz dać inną przyprawę np. suszoną paprykę/majeranek/rozmaryn)
- Następnie koper włoski kroimy w grubsze plastry.
- Po 10 min. pieczenia ziemniaka i batata wysuwamy blachę i wkładamy paluszki z marchewki oraz grube plastry kopra włoskiego którego skrapiamy 1 łyżką oliwy i posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.10-15min. Do momentu aż warzywa będą miękkie. Na ostatnie kilka minut można włączyć termoobieg aby mocniej przypiec skórkę warzyw.
- Sos: wymoczonego w sodzie i dokładnie umytego ogórka nie musimy obierać, ścieramy na tarce o grubych oczkach – dokładnie wyciskamy. Łączymy wszystkie składniki (oprócz koperku). Sos przygotowujemy ok. 15-20 min przed podaniem i wstawiamy do lodówki.
- Całość podajemy z domowym sosem tzatziki wraz z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz