Aromatyczny kalafior w „serowym sosie”, pieczony i lekko ostry batat, pikantne tofu i delikatny brązowy ryż to wszystko daje nam sycącą propozycję na obiad czy kolację.
Pieczony kalafior w „serowym” sosie zrób z tego przepisu >>
Składniki (2 porcje)
- 1 batat średniej wielkości
- 3-8 łyżek suchego ryżu brązowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
- Szczypta soli
- 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki
- czarnuszka / czarny sezam do posypania
- 1 kostka naturalnego tofu bio
- Przyprawy do tofu: 2 łyżki sosu sojowego, 1 ząbek czosnku, kawałek świeżego imbiru, szczypta chili albo pieprzu cayenne, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka syropu z agawy.
Sposób przygotowania
- Łączymy wszystkie składniki: przyprawy w tofu. Następnie marynujemy w nich tofu w przez min.30min.
- Pieczemy kalafior według mojego przepisu >>
- Gotujemy ryż brązowy do miękkości.
- Następnie batat obieramy i kroimy w paski/łódeczki. Polewamy oliwą i posypujemy ostrą papryką i solą.
- Batat i zamarynowane tofu pieczemy w piekarniku (180C, góra/dół) przez ok.10-15min. do miękkości.
- Wszystkie składniki na warzywny bowl układamy w głębokim talerzu/misce.
- Podajemy na ciepło, posypane posiekaną natką pietruszki.
Znajdź mnie na:
Składniki
- 1 sztuka batat (średniej wielkości)
- 3-8 łyżek ryżu brązowego (suchego)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek (dobrej jakości)
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki suszonej
- 1/2 łyżeczki czarnuszki/czarnego sezamu (do posypania na wierzch)
- 1 kostka tofu naturalnego (bio)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 kawałek świeżego imbiru
- 1 szczypta chili (pieprz cayenne)
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka syropu z agawy
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
- 1. Łączymy wszystkie składniki: przyprawy w tofu. Następnie marynujemy w nich tofu w przez min.30min.
- 2. Pieczemy kalafior według mojego przepisu z bloga (znajdź przepis --> kalafior w "serowym sosie)
- 3. Gotujemy ryż brązowy do miękkości.
- 4. Następnie batat obieramy i kroimy w paski/łódeczki. Polewamy oliwą i posypujemy ostrą papryką i solą.
- 5. Batat i zamarynowane tofu pieczemy w piekarniku (180C, góra/dół) przez ok.10-15min. do miękkości.
- 6. Wszystkie składniki na warzywny bowl układamy w głębokim talerzu/misce.
- 7. Podajemy na ciepło, posypane posiekaną natką pietruszki.
(Visited 246 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz