
Kremowy smoothie bowl mocno czekoladowy! Pyszne danie na słodkie „dzień dobry! Kto nie lubi czekolady? Osobiście jestem fanką gorzkiej… jedno jest pewne, że ten smoothie bowl znajduje się w top3 moich ulubionych! Świetna propozycja dla małych i dużych łasuchów słodkich śniadań. 🙂

Składniki
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 200 ml napoju roślinnego
- 1szt. jogurt kokosowy (albo ok.150g jogurtu naturalnego)
- 3 łyżeczki naturalnego kakao
- 50g orzechów nerkowca*
- 5 – 8 szt. suszonych daktyli (2 szt. świeżych daktyli)*
- 2 łyżki ziaren siemię lniane
- 1 dojrzała gruszka
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- ¼ – ½ awokado (opcjonalnie)
- masło kokosowe do pokruszenia
Sposób przygotowania
- Orzechy nerkowca i suszone daktyle zalewamy gorącą wodą (tak aby je przykryło) i pozostawiamy na 15-20min. Odsączamy.
- Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy – do uzyskania klarownej wody. A następnie dodajemy napój roślinny i gotujemy do miękkości.
- Obieramy gruszkę, przecinamy na pół i wydrążamy środek.
- Wszystkie składniki (oprócz masła kokosowego, gruszki i syropu) umieszczamy w blenderze. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodajemy stopniowo napój roślinny.
- Rozgrzewamy patelnie i kładziemy na nią połówki gruszki. Dodajemy syrop. Lekko karmelizujemy gruszki z obu stron (aby przewrócić gruszkę nie wbijamy widelec gdyż zostawi brzydki ślad. Przewracamy łopatką/szpatułką).
- Przelewamy smoothie bowl do miseczki, nakładamy karmelizowaną gruszkę i dekorujemy pokruszonym masłem kokosowym. Pycha!
*Orzechy nerkowca i suszone daktyle możesz zalać wodą i pozostawić na całą noc tak aby zmiękły. Sprawi to, że będziesz mógł/mogła je łatwiej zblendować na gładką masę. Ilość suszonych daktyli zależy od stopnia słodkości jaki lubisz.
Znajdź mnie na:
(Visited 57 times, 1 visits today)
Składniki
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 200 ml napoju roślinnego
- 1 sztuka jogurtu kokosowego (albo ok.150g jogurtu naturalnego)
- 3 łyżeczki naturalnego kakao
- 50 g orzechów z nerkowca (można zalać wodą i pozostawić na noc tak aby zmiękły)
- 5-8 sztuk suszonych daktyli (można zalać wodą i pozostawić na noc tak aby zmiękły)
- 2 łyżki ziaren siemię lniane
- 1 sztuka dojrzałej gruszki
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1/4-1/2 sztuka awokado (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki masła kokosowego (do pokruszenia na wierzch)
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
- 1. Orzechy nerkowca i suszone daktyle zalewamy gorącą wodą (tak aby je przykryło) i pozostawiamy na 15-20min. Odsączamy.
- 2. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy - do uzyskania klarownej wody. A następnie dodajemy napój roślinny i gotujemy do miękkości.
- 3. Obieramy gruszkę, przecinamy na pół i wydrążamy środek.
- 4. Wszystkie składniki (oprócz masła kokosowego, gruszki i syropu) umieszczamy w blenderze. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodajemy stopniowo napój roślinny.
- 5. Rozgrzewamy patelnie i kładziemy na nią połówki gruszki. Dodajemy syrop. Lekko karmelizujemy gruszki z obu stron (aby przewrócić gruszkę nie wbijamy widelec gdyż zostawi brzydki ślad. Przewracamy łopatką/szpatułką).
- 6. Przelewamy smoothie bowl do miseczki, nakładamy karmelizowaną gruszkę i dekorujemy pokruszonym masłem kokosowym. Pycha!
Dodaj komentarz