Smoothie bowl czekoladowy (v,gf,lf)
Porcje Czas przygotowania
2porcje max45 min
Porcje Czas przygotowania
2porcje max45 min
Składniki
  • 4łyżki kaszy jaglanej
  • 200ml napoju roślinnego
  • 1sztuka jogurtu kokosowego(albo ok.150g jogurtu naturalnego)
  • 3łyżeczki naturalnego kakao
  • 50g orzechów z nerkowca (można zalać wodą i pozostawić na noc tak aby zmiękły)
  • 5-8sztuk suszonych daktyli (można zalać wodą i pozostawić na noc tak aby zmiękły)
  • 2łyżki ziaren siemię lniane
  • 1sztuka dojrzałej gruszki
  • 1łyżeczka syropu z agawy
  • 1/4-1/2sztuka awokado(opcjonalnie)
  • 1/2łyżeczki masła kokosowego(do pokruszenia na wierzch)
Sposób przygotowania
  1. 1. Orzechy nerkowca i suszone daktyle zalewamy gorącą wodą (tak aby je przykryło) i pozostawiamy na 15-20min. Odsączamy.
  2. 2. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy - do uzyskania klarownej wody. A następnie dodajemy napój roślinny i gotujemy do miękkości.
  3. 3. Obieramy gruszkę, przecinamy na pół i wydrążamy środek.
  4. 4. Wszystkie składniki (oprócz masła kokosowego, gruszki i syropu) umieszczamy w blenderze. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodajemy stopniowo napój roślinny.
  5. 5. Rozgrzewamy patelnie i kładziemy na nią połówki gruszki. Dodajemy syrop. Lekko karmelizujemy gruszki z obu stron (aby przewrócić gruszkę nie wbijamy widelec gdyż zostawi brzydki ślad. Przewracamy łopatką/szpatułką).
  6. 6. Przelewamy smoothie bowl do miseczki, nakładamy karmelizowaną gruszkę i dekorujemy pokruszonym masłem kokosowym. Pycha!