50gorzechów z nerkowca (można zalać wodą i pozostawić na noc tak aby zmiękły)
5-8sztuksuszonych daktyli (można zalać wodą i pozostawić na noc tak aby zmiękły)
2łyżkiziaren siemię lniane
1sztukadojrzałej gruszki
1łyżeczka syropu z agawy
1/4-1/2sztukaawokado(opcjonalnie)
1/2łyżeczkimasła kokosowego(do pokruszenia na wierzch)
Sposób przygotowania
1. Orzechy nerkowca i suszone daktyle zalewamy gorącą wodą (tak aby je przykryło) i pozostawiamy na 15-20min. Odsączamy.
2. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy - do uzyskania klarownej wody. A następnie dodajemy napój roślinny i gotujemy do miękkości.
3. Obieramy gruszkę, przecinamy na pół i wydrążamy środek.
4. Wszystkie składniki (oprócz masła kokosowego, gruszki i syropu) umieszczamy w blenderze. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodajemy stopniowo napój roślinny.
5. Rozgrzewamy patelnie i kładziemy na nią połówki gruszki. Dodajemy syrop. Lekko karmelizujemy gruszki z obu stron (aby przewrócić gruszkę nie wbijamy widelec gdyż zostawi brzydki ślad. Przewracamy łopatką/szpatułką).
6. Przelewamy smoothie bowl do miseczki, nakładamy karmelizowaną gruszkę i dekorujemy pokruszonym masłem kokosowym. Pycha!