Pyszna tarta jaglana z sezonowymi owocami i delikatnym kremem straciatella. Uwielbiam gorzką czekoladę i idealnie tutaj pasuję do całości. Bez glutenu i bez laktozy. Tarta sprawdzi się na każda okazję. Zresztą… czy zawsze musi być okazja aby zjeść coś słodkiego i zdrowego? 🙂 To ciasto możesz podać nawet jako tort! Coś innego i niebanalnego.
Składniki
- 180g mąki jaglanej
- 100g masła (bez laktozy)
- 1 jajko
- 2 łyżki wody niegazowanej
- 50g cukru trzcinowego
- Cukier waniliowy trzcinowy
Delikatny krem i dodatki
- 500g mascarpone (bez laktozy)
- 160g jogurtu kokosowego (albo greckiego naturalnego)
- 50 ml śmietanki roślinnej np. kokosowa albo sojowa (jeżeli nie masz użyj więcej naturalnego jogurtu greckiego)
- 2-3 łyżki naturalnego miodu (np.spadziowy)
- 3/4 tabliczki dobrej jakości czekolady gorzkiej min. 70%
- 1 łyżka masła (bez laktozy) albo klarowanego (ghee)
- Owoce sezonowe: maliny, borówki, truskawki, brzoskwinie
Sposób przygotowania
- Pieczemy spód do tarty według mojego przepisu >>
- Owoce moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem sody (sprawdź dlaczego i jak >>)
- Gorzką czekoladę wkładamy do lodówki aby była zimna.
- W osobnym garnku rozgrzewamy masło i pokruszoną 1/2 tabliczki czekolady. Płynną czekoladę wylewam na upieczony spód jaglany.
- Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Zimne składniki: mascarpone, jogurt, śmietanka oraz miód mieszamy mikserem albo przy pomocy Thermomix (z motylkiem) do uzyskania gładkiego i lekko płynnego kremu. W razie konieczności dodajemy stopniowo śmietanki albo jogurtu aby uzyskać delikatnie płynną konsystencję (nie może być za rzadkie). Sprawdzamy słodkość – jeżeli wolisz słodsze ciasto dodaj więcej naturalnego miodu.
- Ostrzem noża ścieramy do osobnego naczynia pozostałą ilość czekolady (ważna aby była zimna bo zacznie się rozpuszczać w palcach 😉 ). Dodajemy ją do kremu i mieszamy łyżką.
- Na wystudzony spód jaglany wraz z czekoladą przekładamy delikatny krem. Dekorujemy sezonowymi owocami.
- Wstawiamy do lodówki na min. 3h.
Znajdź mnie na:
(Visited 152 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz