Genialna tarta na słono! Delikatnie słodka i lekko ostra. Świetna propozycja na obiad czy kolację. Podaj ją w towarzystwie zielonej świeżej sałatki bądź sałatki z pomidorów.
Spód tarty jaglanej – zrobisz z tego przepisu >>
Składniki
- 2 dojrzałe i średniej wielkości gruszki
- 120g gorgonzoli (dolce- delikatna)
- 1 garść orzechów włoskich
- 2 duże garści świeżej rukoli
Sos
- 3 jajka
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki roślinnej (np.sojowej)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Spód jaglany przygotowujemy według przepisu.
- Gruszki oraz rukolę moczymy w sodzie (sprawdź dlaczego >>). A następnie płuczemy, z gruszek wycinamy gniazda ze środka i kroimy w cienkie plasterki.
- W oddzielnym naczyniu łączymy jajka oraz śmietankę roślinną. Energicznie mieszamy do połączenia się składników.
- Do małej miseczki odlewamy 3 łyżki sosu i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Energicznie łączymy do połączenia. Tak aby nie było grudek.
- Następnie do masy jajecznej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki drożdżowe, przyprawy.
- Na suchej patelni delikatnie prażymy orzechy włoskie pokrojone w kostkę.
- Piekarnik nagrzewamy na 180C (góra/dół)
- Na upieczony spód wylewamy masę, układamy plasterki gruszki oraz rozdrobniony w palcach ser gorgonzola. Posypujemy prażonymi orzechami włoskimi. Łyżką delikatnie wciskamy składniki w masę.
- Pieczemy ok.20-30min. do momentu aż tarta będzie zarumieniona.
- Przed podaniem posypujemy świeżą rukolą. Podajemy w towarzystwie np. świeżej sałatki z pomidorów.
Znajdź mnie na:
Składniki
- 2 sztuki gruszki (dojrzałe i średniej wielkości)
- 120 g gorgonzoli (dolce-delikatna)
- 1 garść orzechów włoskich
- 2 garści rukoli (duże garści)
- 3 sztuki jajek
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki roślinnej (np sojowej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
Porcje:
Sposób przygotowania
- Spód jaglany przygotowujemy według przepisu na moim blogu
- Gruszki oraz rukolę moczymy w sodzie. A następnie płuczemy, z gruszek wycinamy gniazda ze środka i kroimy w cienkie plasterki.
- W oddzielnym naczyniu łączymy jajka oraz śmietankę roślinną. Energicznie mieszamy do połączenia się składników.
- Do małej miseczki odlewamy 3 łyżki sosu i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Energicznie łączymy do połączenia. Tak aby nie było grudek.
- Następnie do masy jajecznej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki drożdżowe, przyprawy.
- Na suchej patelni delikatnie prażymy orzechy włoskie pokrojone w kostkę.
- Piekarnik nagrzewamy na 180C (góra/dół)
- Na upieczony spód wylewamy masę, układamy plasterki gruszki oraz rozdrobniony w palcach ser gorgonzola. Posypujemy prażonymi orzechami włoskimi. Łyżką delikatnie wciskamy składniki w masę.
- Pieczemy ok.20-30min. do momentu aż tarta będzie zarumieniona.
- Przed podaniem posypujemy świeżą rukolą. Podajemy w towarzystwie np. świeżej sałatki z pomidorów.
(Visited 228 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz