Kolorowe tosty francuskie z kremowym słodkim twarożkiem oraz owocami. Całość skąpana w słodkim i naturalnym miodzie. Palce lizać! Idealne na śniadanie dla całej rodziny łasuchów! 🙂
Składniki
- 2 jajka
- 80ml napoju roślinnego
- 3 łyżki dobrej jakości twarogu (albo koziego)
- 1 ½ łyżki jogurtu kokosowego (albo naturalny)
- 1 łyżka masła klarowanego (ghee)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej trzcinowego)
- 2 szt. bułki/chałka*
- 2 łyżeczki naturalnego miodu
- 1 szt. nektarynki (albo inny owoc sezonowy)
- 2 garści borówek (albo inny owoc sezonowy)
Sposób przygotowania
- Owoce moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem sody (zobacz dlaczego>>).
- Jajka oraz napój rośliny energicznie łączymy widelcem.
- Rozgrzewamy masło klarowane na patelni.
- Cienkie kromki bułki moczymy w jajku i smażymy na złoty kolor. Jeżeli nie chcesz smażyć to czyste kromki bułki z dodatkiem odrobiny masła możesz zgrilować na patelni grillowej albo delikatnie opiec w piekarniku aby były chrupkie.
- W oddzielnym naczyniu łączymy: twaróg, jogurt oraz cukier waniliowy. Powstały słodki twarożek pozostawiamy.
- Nektarynkę kroimy na cienkie plastry.
- Na ciepłych tostach kładziemy słodki twarożek. Układamy owoce i polewamy miodem. Jemy na ciepło!
*Możesz wykorzystać również chleb (nawet czerstwy!) 🙂
Znajdź mnie na:
Składniki
- 2 szt jajek
- 80 ml napoju roślinnego
- 3 łyżki dobrej jakości twarogu (lub koziego)
- 1 1/2 łyżki jogurtu kokosowego (albo naturalnego)
- 1 łyżka masła klarowanego ghee
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej trzcinowego)
- 2 szt bułki/chałka opcjonalnie chleb czerstwy)
- 2 łyżeczki miodu (naturalnego)
- 1 szt nektarynki (albo inny owoc sezonowy)
- 2 garści borówek (albo inny owoc sezonowy)
Porcje:
Sposób przygotowania
- Owoce moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem sody.
- Jajka oraz napój rośliny energicznie łączymy widelcem.
- Rozgrzewamy masło klarowane na patelni.
- Cienkie kromki bułki moczymy w jajku i smażymy na złoty kolor. Jeżeli nie chcesz smażyć to czyste kromki bułki z dodatkiem odrobiny masła możesz zgrilować na patelni grillowej albo delikatnie opiec w piekarniku aby były chrupkie.
- W oddzielnym naczyniu łączymy: twaróg, jogurt oraz cukier waniliowy. Powstały słodki twarożek pozostawiamy.
- Nektarynkę kroimy na cienkie plastry.
- Na ciepłych tostach kładziemy słodki twarożek. Układamy owoce i polewamy miodem. Jemy na ciepło!
(Visited 354 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz