Smak dzieciństwa! Pamiętam ten smak i z chęcią do niego wracam! Pyszny twarożek na słodko. 🙂 Troszkę inny niż standardowy z rzodkiewką i szczypiorkiem. Idealna alternatywa dla dzieci (i dorosłych) które uwielbiają słodkie śniadania!
Składniki (2-3 porcje):
- 2-3 szklanki świeżych truskawek
- 5-8 świeżych truskawek
- 5 suszonych daktyli (jeżeli truskawki nie są za słodkie)
- 4-5 łyżek sera twarogowego dobrej jakości*
- 2 łyżki jogurtu kokosowego albo naturalnego
- 3 łyżki płatków migdałowych (do dekoracji)**
- Odrobinę sosu z daktyli (do dekoracji)***
Sposób przygotowania:
- Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą na min.8-10min. Następnie odcedzamy z wody.
- Świeże truskawki moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 3 dużych łyżek sody przez 10 min.
- W między czasie na suchej patelni prażymy płatki migdałowe na złoty kolor.
- Do wysokiego blendera wrzucamy truskawki, jogurt kokosowy oraz wymoczone daktyle. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Świeże truskawki kroimy w kosteczkę. Odstawiamy.
- Do osobnej miski dajemy ser twarogowy. Rozdrabniamy widelcem.
- Następnie dodajemy sos truskawkowy do miski, delikatnie mieszając. Stopniowo dodajemy aby uzyskać ulubioną konsystencję twarożku (niektórzy lubią gęsty a jeszcze inny płynny J).
- Posypujemy świeżymi truskawkami, zblanszowanymi migdałami oraz polewamy odrobiną sosu z daktyli.
*Dla osób nie jedzących laktozy polecam twaróg kozi albo twaróg bez laktozy (dobrej jakości).
**Mogą być inne orzechy. Polecam zblanszować – są smaczniejsze 😉
***Możesz wymienić na naturalny miód ( z naciskiem na naturalny 😉 )
Znajdź mnie na:
Składniki
- 2-3 szklanki świeżych truskawek
- 5 szt suszonych daktyli (jeżeli truskawki nie są za słodkie)
- 4-5 łyżek sera twarogowego (dobrej jakości)
- 2 łyżki jogurtu kokosowego (lub naturalnego)
- 3 łyżki płatków migdałowych (do dekoracji)
- 1 łyżeczka sosu z daktyli (do dekoracji)
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
- Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą na min.8-10min. Następnie odcedzamy z wody.
- Świeże truskawki moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 3 dużych łyżek sody przez 10 min.
- W między czasie na suchej patelni prażymy płatki migdałowe na złoty kolor.
- Do wysokiego blendera wrzucamy truskawki, jogurt kokosowy oraz wymoczone daktyle. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Świeże truskawki kroimy w kosteczkę. Odstawiamy.
- Do osobnej miski dajemy ser twarogowy. Rozdrabniamy widelcem.
- Następnie dodajemy sos truskawkowy do miski, delikatnie mieszając. Stopniowo dodajemy aby uzyskać ulubioną konsystencję twarożku (niektórzy lubią gęsty a jeszcze inny płynny).
- Posypujemy świeżymi truskawkami, zblanszowanymi migdałami oraz polewamy odrobiną sosu z daktyli.
(Visited 142 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz