Chrupiąca wegańska orzechowa granola z kaszy gryczanej słodzona daktylami. To szybki i prosty przepis dla miłośników musli. Idealnie pasuję do mleka roślinnego bądź jogurtu kokosowego/naturalnego. Połącz z ulubionym owocem i ciesz się pysznym smakiem bezglutenowej i pożywnej granoli nie tylko na śniadanie.
Składniki:
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej
- 150g – 200g suszonych daktyli *
- 1 i ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- 35 g oleju kokosowego
- 4 garście orzechów włoskich (albo inne)
- 4 garście orzechów pekan (albo inne)
- ½ łyżeczki soli jodowanej/himalajskiej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- Jeżeli lubisz możesz dodać po garści: pestek słonecznika, nasion chia, łuskanych nasion konopii albo dynii.
- Jeżeli chcesz uzyskać czekoladową granolę dodaje do masy 2 łyżki naturalnego kakao.
Sposób przygotowania:
- Kasze gryczaną zalewamy wodą na noc. Po upływie czasu wylewamy wodę, przepłukujemy kaszę pod bieżącą wodą. Umieszczamy w misce.
- Suszone daktyle zalewamy zimną wodą na całą noc bądź gorącą wodą na min.h. Następnie namoczone daktyle, olej, przyprawy, sól oraz ekstrakt (jeżeli używamy) wrzucamy do blendera. Całość mieszamy na wysokich obrotach aż zrobi się klejąca masa (będzie się kleić i jest ok 😉 ).
- Siekamy orzechy na mniejsze kawałki (nie drobno).
- Do kaszy gryczanej dodajemy całą masę daktylową oraz posiekane orzechy i pestki słonecznika/dynii (jeżeli używamy). Jeżeli chcesz czekoladową to dodajemy również kakao. Dokładnie mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy w 180C (góra/dół)
- Całość masy dzielimy na dwie partie. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką połowę masy gryczanej. Rozkładamy równomiernie.
- Pieczemy ok. 20-25min. aż granola lekko się zrumieni. W trakcie pieczenia od czasu do czasu należy przemieszać łyżką masę. Pamiętaj aby pilnować pieczenia bo masa może się przypalić. Pieczemy granole do momentu aż będzie zarumieniona (nie czarna! 😉 ). Możesz włączyć pod koniec termoobieg – dosłownie na 5 – 7 min. Uważnie pilnuj 🙂
- Zarumienioną granole wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
- Drugą partię masy pieczemy tak samo jak pierwszą.
- Wystudzoną granolę przekładamy do szklanego słoika. Przechowujemy ok.3-4 tygodni.
*Ilość daktyli zależy od tego jak słodką granole chcesz uzyskać. Jeżeli uważasz, że jest za mało słodka – dodaj więcej daktyli. Osobiście polecam mniej słodką wersję! Zawsze możesz dołożyć słodki owoc albo polać danie 1 łyżeczką naturalnego miodu.
Wybrane przeze mnie orzechy są przepyszne po upieczeniu. Pekan i orzech włoski nabierają wyjątkowego smaku przez co są bardzo chrupkie i smaczne. Także wyjątkowo polecam to połączenie 🙂
!!! JEŻELI masz uczulenie na orzechy dodaj wyłącznie pestki słonecznika, dyni, wiórki kokosowe – co lubisz ale nie przesadzaj z ilością. 🙂
Jak przygotować zdrowy i pożywny posiłek z bezglutenową granolą?
- 1 jogurt kokosowy / naturalny
- 1 duży banan
- 3 łyżki orzechowej granoli
- 2 garści świeżego szpinaku
- Jogurt, banan i szpinak umieść w blenderze. Zmiksuj na gładką masę.
- Zieloną masę przełóż do miseczki, dorzuć granolę i gotowe! Smacznego 🙂
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej
- 150-200 g świeżych daktyli/suszonych
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 35 g oleju kokosowego
- 4 garście orzechów włoskich (albo inne)
- 4 garście orzechów pekan (albo inne)
- 1/2 łyżeczki soli jodowanej/himalajskiej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 3 garście pestek słonecznika albo dynii (opcjonalnie)
- Kasze gryczaną zalewamy zimną wodą na min.4h. Po upływie czasu wylewamy wodę, przepłukujemy kaszę pod bieżącą wodą. Umieszczamy w misce.
- **Suszone daktyle zostaw na całą noc (ok.12h) zamoczone w zimnej wodzie. Ze świeżych daktyli wyciągamy pestki. Następnie namoczone/świeże i wydrylowane daktyle, olej, przyprawy, sól oraz ekstrakt wrzucamy do blendera. Całość mieszamy na wysokich obrotach aż zrobi się klejąca masa (będzie się kleić i jest ok 😉 ).
- Siekamy orzechy na mniejsze kawałki (nie drobno).
- Do kaszy gryczanej dodajemy całą masę daktylową oraz posiekane orzechy i pestki słonecznika/dyni (jeżeli używamy). Dokładnie mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy w 180C (góra/dół)
- Całość masy dzielimy na dwie partie. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką połowę masy gryczanej. Rozkładamy równomiernie.
- Pieczemy ok. 20-25min. aż granola lekko się zrumieni. W trakcie pieczenia od czasu do czasu należy przemieszać łyżką masę. Pamiętaj aby pilnować pieczenia bo masa może się przypalić. Pieczemy granole do momentu aż będzie zarumieniona (nie czarna! 😉 ). Możesz włączyć pod koniec termoobieg - dosłownie na 5 - 7 min. Uważnie pilnuj 🙂
- Zarumienioną granole wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
- Drugą partię masy pieczemy tak samo jak pierwszą.
- Wystudzoną granolę przekładamy do szklanego słoika. Przechowujemy ok.3-4 tygodni.
- *Ilość daktyli zależy od tego jak słodką granole chcesz uzyskać. Ja lubię mało słodką i daje 150g świeżych daktyli. Jeżeli uważasz, że jest za mało słodka - dodaj więcej daktyli. Osobiście polecam mniej słodką wersję! Zawsze możesz dołożyć słodki owoc albo polać danie 1 łyżeczką naturalnego miodu.
Dodaj komentarz