Kiedy masz dość ciężkich deserów to czas aby odkryć zdrową i lekką alternatywę …. Przed Wami delikatny wegański snickers z orzechami ziemnymi. Łatwy w przygotowaniu, bez pieczenia, lekko słodki i niezwykle smaczny.
Deser na ok. 6-7 małych szklanek/słoiczków o pojemności ok.250ml.
Składniki:
Krem jaglany
- 200 g kaszy jaglanej
- 550ml napoju roślinnego + 250ml napoju
- 3-4 duże liście kaffiru
- 2 łyżki syropu z agawy/z daktyli (opcjonalnie)
- Laska wanilii (opcjonalnie)
Krem daktylowo-orzechowy
- 200g daktyli (suszone albo świeże)
- 4 łyżki domowego masła orzechowego*
- 100 g zimnej wody
Dodatkowo:
Orzechy ziemne do posypania (najlepiej prażone i niesolone)
Sposób przygotowania:
- Kasze jaglaną dokładnie płuczemy. Do uzyskania klarownej wody.
- Dodajemy napój roślinny (550ml) oraz kaffir i gotujemy do miękkości.
- W tym czasie przygotowujemy krem daktylowo-orzechowy: dokładnie myjemy świeże daktyle, wyciągamy pestki i wrzucamy do wysokiego naczynia w którym będziemy blendować masę. Jeżeli używamy suszonych daktyli to zalewamy je gorącą wodą na 20-30 min przed blendowaniem. Do daktyli dodajemy masło orzechowe oraz wodę – dokładnie blendujemy na głądką masę.
- Z ugotowanej kaszy jaglanej wyciągamy liście kaffiru i wyrzucamy. Przekładamy kaszę do kielicha blendera i dodajemy (jeśli używamy, bardzo polecam) ziarenka z laski wanilii**, dodatkową ilość napoju roślinnego (250ml) oraz syrop. Blendujemy na gładką i kremową masę (na wysokich obrotach ok.5min).
- W małych słoiczkach/szklankach układamy warstwami: 2 łyżki kremu jaglanego, następnie 1 łyżka kremu daktylowo-orzechowego, posypujemy orzechami ziemnymi i ponownie nakładamy takie same warstwy. Na sam koniec dekorujemy orzechami ziemnymi.
Znajdź mnie na:
Składniki
- 200 g kaszy jaglanej
- 550 ml napoju roślinnego (+ 250 ml napoju)
- 3-4 liście kaffiru
- 2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie z daktyli)
- 1 laska wanilii (opcjonalnie)
- 200 g daktyli (suszone albo świeże)
- 4 łyżki domowego masła orzechowego
- 100 g zimnej wody
Porcje: małych szklanek
Sposób przygotowania
- Kasze jaglaną dokładnie płuczemy. Do uzyskania klarownej wody.
- Dodajemy napój roślinny (550ml) oraz kaffir i gotujemy do miękkości.
- W tym czasie przygotowujemy krem daktylowo-orzechowy: dokładnie myjemy świeże daktyle, wyciągamy pestki i wrzucamy do wysokiego naczynia w którym będziemy blendować masę. Jeżeli używamy suszonych daktyli to zalewamy je gorącą wodą na 20-30 min przed blendowaniem. Do daktyli dodajemy masło orzechowe oraz wodę – dokładnie blendujemy na głądką masę.
- Z ugotowanej kaszy jaglanej wyciągamy liście kaffiru i wyrzucamy. Przekładamy kaszę do kielicha blendera i dodajemy (jeśli używamy, bardzo polecam) ziarenka z laski wanilii**, dodatkową ilość napoju roślinnego (250ml) oraz syrop. Blendujemy na gładką i kremową masę (na wysokich obrotach ok.5min).
- W małych słoiczkach/szklankach układamy warstwami: 2 łyżki kremu jaglanego, następnie 1 łyżka kremu daktylowo-orzechowego, posypujemy orzechami ziemnymi i ponownie nakładamy takie same warstwy. Na sam koniec dekorujemy orzechami ziemnymi.
(Visited 94 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz