Sos tikka masala czyli aromatyczny i bogaty w smaku sos indyjski podawany z ryżem. U mnie delikatniejsza i zdrowsza wersja. Sos sam w sobie jest wegański i pyszny. Poniżej przedstawiam trzy alternatywy dodatków 🙂
Składniki:
Sos tikka masala
- 400g pomidorów krojonych z puszki /słoika (najlepiej bio) albo świeże sparzone i pokrojone bez skórki
- 2 łyżki oliwy z oliwek* + ½ łyżki do podsmażenia tofu
- 1 cebula średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie naturalnego tofu (bio)**
- 2 łyżki płatków migdałowych
- ½ łyżki przyprawy garam masala
- ½ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1-2 łyżeczki soli
- Szczypta chili/pieprzu cayenne (według uznania)
- 100ml wody
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
Ryż brązowy podawany do sosu:
- 1 – 1.5 szklanki suchego ryżu brązowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 garść świeżej natki pietruszki
- 1 garść świeżej kolendy (do posypania)
- 2 łyżki śmietanki sojowej*** (dla jednej porcję)
Przyprawy do marynaty tofu**:
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżki świeżego tartego imbiru
- ½ łyżeczki przyprawy garam masala
- 3 ząbki wyciśnięte przez praskę
- ½ łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
- 1-1.5 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- Naturalne tofu kroimy na duże kostki. Marynujemy w przyprawach, odstawiamy do lodówki na ok.30min.
- Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy w kostkę.
- Natkę pietruszki oraz świeżą kolendrę (jeżeli używamy) wrzucamy do zimnej wody z dodatkiem sody i moczymy ok.10min. Płuczemy i odstawiamy.
- Gotujemy w garnku wodę na brązowy ryż. Wrzucamy do gorącej wody i gotujemy do miękkości ok. 15min.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy ok.2min.
- Dodajemy do całości przyprawy: garam masala, kurkuma, cynamon oraz mielony kminek. Mielimy płatki migdałów i dodajemy do przypraw na patelnie. Mieszamy i podsmażamy ok. 2-3min aby wydobył się piękny aromat przypraw.
- Następnie dodajemy krojone pomidory oraz wodę i dusimy całość pod przykryciem ok. 8-10 min na średnim ogniu.
- Na oddzielnej patelni rozgrzewamy ½ łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy na oliwie z oliwek/maśle ghee z każdej strony zamarynowane tofu. Przekładamy do osobnego naczynia.
- Cały sos dokładnie miksujemy blenderem ręcznym albo w blenderze stacjonarnym.
- Przekładamy na patelnie, dodajemy płatki drożdżowe (jeżeli używamy) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem cayenne/chilli. Robimy to stopniowo aby nie przesadzić 😉
- Dodajemy podsmażone tofu i delikatnie mieszamy. Na małym ogniu podduszamy całość przez ok.5min.
- Natkę pietruszki siekamy drobno. Dodajemy do ugotowanego ryżu wraz z oliwą. Mieszamy i wykładamy na talerz. Polewamy sosem a następnie 2 łyżkami śmietanki sojowej. Dekorujemy świeżą kolendrą.
*Możesz dodać masła wegańskiego – odpowiedniego do smażenia albo masła ghee.
**Zamiast tofu naturalnego możesz dodać 1 opakowanie sera capri (ser typu włoskiego dostępny w większości sklepów) albo paneer (ciężej dostępny w sklepach ale jak ktoś ma możliwość otrzymania to również polecam!). Ser paneer albo capri nie marynujemy.
Dodatkowo możesz wymienić ser na drób np. kurczak albo indyk (1 pierś średniej wielkości) (wybieraj ze źródła bio). Drób warto zamarynować przed podsmażeniem. Przyprawy do marynaty (takie same jak w przypadku tofu) łączymy i marynujemy, odstawiamy do lodówki pod przykryciem na 30min. Podsmażamy z dwóch stron na oliwie z oliwek/maśle przed przygotowaniem sosu (albo na oddzielnej patelni). Dodajemy do sosu w tym samym momencie co ser (w przepisie powyżej).
***Śmietankę sojową możesz wymienić na inną śmietankę roślinną bądź zwykłą śmietankę do zup/sosów.
- 400 g pomidorów krojonych z puszki/słoika najlepiej bio (lub świeżo sparzone pokrojone bez skórki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (+1/2 łyżki do podsmażenia tofu)
- 1 szt cebuli (średniej wielkości)
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie tofu naturalnego (bio) (opcjonalnie ser capri albo paneer)
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1/2 łyżki przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1-2 łyżeczki soli
- 1 szczypta chilli/pieprzu cayenne (według uznania)
- 100 ml wody
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
- 1-1,5 szklanki suchego ryżu brązowego
- 1 garść świeżej natki kolendry (do posypania)
- 2 łyżki śmietanki sojowej (opcjonalnie śmietanka roślinna lub do zup/sosów)
- 1/2 łyżki świeżego tartego imbiru
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1-1,5 łyżki oliwy
- Naturalne tofu kroimy na duże kostki. Marynujemy w przyprawach, odstawiamy do lodówki na ok.30min.
- Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy w kostkę.
- Natkę pietruszki oraz świeżą kolendrę (jeżeli używamy) wrzucamy do zimnej wody z dodatkiem sody i moczymy ok.10min. Płuczemy i odstawiamy.
- Gotujemy w garnku wodę na brązowy ryż. Wrzucamy do gorącej wody i gotujemy do miękkości ok. 15min.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy ok.2min.
- Dodajemy do całości przyprawy: garam masala, kurkuma, cynamon oraz mielony kminek. Mielimy płatki migdałów i dodajemy do przypraw na patelnie. Mieszamy i podsmażamy ok. 2-3min aby wydobył się piękny aromat przypraw.
- Następnie dodajemy krojone pomidory oraz wodę i dusimy całość pod przykryciem ok. 8-10 min na średnim ogniu.
- Na oddzielnej patelni rozgrzewamy ½ łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy na oliwie z oliwek/maśle ghee z każdej strony zamarynowane tofu. Przekładamy do osobnego naczynia.
- Cały sos dokładnie miksujemy blenderem ręcznym albo w blenderze stacjonarnym.
- Przekładamy na patelnie, dodajemy płatki drożdżowe (jeżeli używamy) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem cayenne/chilli. Robimy to stopniowo aby nie przesadzić 😉
- Dodajemy podsmażone tofu i delikatnie mieszamy. Na małym ogniu podduszamy całość przez ok.5min.
- Natkę pietruszki siekamy drobno. Dodajemy do ugotowanego ryżu wraz z oliwą. Mieszamy i wykładamy na talerz. Polewamy sosem a następnie 2 łyżkami śmietanki sojowej. Dekorujemy świeżą kolendrą.
Dodaj komentarz