Zawijana tarta z owocami to nic innego jak pyszne i szybkie w przygotowaniu owocowe ciasto. Bez glutenu, bez laktozy, bez jajek oraz na bazie cukru kokosowego. Wybrałam borówkę oraz czerwoną porzeczkę gdyż uwielbiam połączenie słodkiego i kwaśnego. Ciasto jest kruche a zarazem mokre od soków z owoców. Jeżeli za szybko zaczniesz je kroić to może popękać (zobaczysz to u mnie na zdjęciu!) 😉 Z mąki pszennej ciasto jest bardziej elastyczne ale ja osobiście polecam bezglutenową wersję, ponieważ jest wyśmienicie chrupka i delikatna!
Ciasto
- 240-255g mąki bezglutenowej Schar (Mix-C)*
- 3 łyżki wody
- 160g masła (bez laktozy)
- 70-80g cukru kokosowego(albo 50-60g trzcinowy)
Nadzienie
- 400 g świeżych borówek**
- 2 garści czerwonych porzeczek**
- 2 łyżki cukru kokosowego (albo trzcinowy)
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy aby powstała zbita kula. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy stopniowo dodatkową ilość mąki. Wkładamy do lodówki na min.45 min.-1h.
- Borówki i porzeczki moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 10min. (sprawdź dlaczego >>). Płuczemy pod bieżącą wodą.
- Nagrzewamy piekarnik (góra i dół) do 180C.
- Ciasto wyciągamy z lodówki, na „opruszony” mąką blat albo papier do pieczenia kładziemy i rozwałkowujemy aby uzyskać w miarę cienki placek. Ja kładę ciasto na papier do pieczenia i na nim rozwałkowuje – bardzo polecam! 😉
- Borówki i porzeczki mieszamy z cukrem i mąką. Następnie nakładamy na środek ciasta i delikatnie zginamy boki do środka. Najlepiej to zrobić papierem do pieczenia który lekko podnosimy i delikatnie zginamy ciasto do środka (mniej więcej 4 razy trzeba to zrobić na całości ciasta) – zobacz powyższe zdjęcie. Nie możemy przerwać ciasta bo prawdopodobnie w tym miejscu podczas pieczenia wypłynie nam sok z owoców.
- Pieczemy na środkowej półce przez ok.20min. Następnie włączamy termoobieg i zwiększamy temperaturę do 200C i pieczemy ok.5-10min. Pilnujemy końcówki pieczenia! 🙂 Zostawiamy do momentu uzyskania delikatnego złocistego koloru ciasta. Jemy po całkowitym wystudzeniu!
*Możesz zrobić z mąki pszennej (ok.300g)
**Uwielbiam połączenie słodkich i kwaśnych owoców – szczerze polecam porzeczki bo idealnie tutaj pasują. Oczywiście wymień owoce na jakie lubisz.
- 240-255 g mąki bezglutenowej Schar Mix-C (lub mąki pszennej)
- 3 łyżki wody
- 160 g masła (bez laktozy)
- 70-80 g cukru kokosowego (lub 50-60g trzcinowy)
- 400 g świeżych borówek
- 2 garści czerwonych porzeczek
- 2 łyżki cukru kokosowego (lub trzcinowego)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy aby powstała zbita kula. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy stopniowo dodatkową ilość mąki. Wkładamy do lodówki na min.45 min.-1h.
- Borówki i porzeczki moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 10min. Płuczemy pod bieżącą wodą.
- Nagrzewamy piekarnik (góra i dół) do 180C.
- Ciasto wyciągamy z lodówki, na „opruszony” mąką blat albo papier do pieczenia kładziemy i rozwałkowujemy aby uzyskać w miarę cienki placek. Ja kładę ciasto na papier do pieczenia i na nim rozwałkowuje - bardzo polecam! 😉
- Borówki i porzeczki mieszamy z cukrem i mąką. Następnie nakładamy na środek ciasta i delikatnie zginamy boki do środka. Najlepiej to zrobić papierem do pieczenia który lekko podnosimy i delikatnie zginamy ciasto do środka (mniej więcej 4 razy trzeba to zrobić na całości ciasta) - zobacz powyższe zdjęcie. Nie możemy przerwać ciasta bo prawdopodobnie w tym miejscu podczas pieczenia wypłynie nam sok z owoców.
- Pieczemy na środkowej półce przez ok.20min. Następnie włączamy termoobieg i zwiększamy temperaturę do 200C i pieczemy ok.5-10min. Pilnujemy końcówki pieczenia! 🙂 Zostawiamy do momentu uzyskania delikatnego złocistego koloru ciasta. Jemy po całkowitym wystudzeniu!
Dodaj komentarz