Kremowe zielone curry z krewetką. Smaczne i szybkie danie. Cały sekret tkwi w trzech składnikach, koniecznie dobrej jakości. Sprawdź jakie…
Składniki (2 porcje):
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry*
- 10 dużych, oczyszczonych krewetek**
- 1 puszka mleka kokosowego***
- 5 pomidorków koktajlowych
- garść świeżej kolendry
- szczypta sezamu czarnego (opcjonalnie)
Zanim będzie sposób przygotowania to dużo ważnych informacji!
Wszystkie produkty najlepiej kupić w chińskim/ekologicznym sklepie.
*sprawdź skład pasty curry – powinna być z samych warzyw i przypraw, bez sztucznych dodatków.
**krewetki najlepiej kupić duże, obrane i oczyszczone (z jelitka). Świeże albo mrożone. NIE RÓŻOWE. Krewetki surowe ogólnie nie są różowe… 😉 Dodawany jest często barwnik a tego należy unikać. Jeżeli kupujesz mrożone krewetki – należy je min. 5-7 h wcześniej wyciągnąć z zamrażalnika i pozostawić w lodówce do całkowitego rozmrożenia. Ten proces powinien wolno przebiegać. NIGDY nie zalewamy zamrożonych produktów gorącą wodą.
***mleko kokosowe, najlepszy skład to: 70% albo 80% kokosa a reszta to woda. Bez dodatków sztucznych.
Jeżeli nie masz dostępu do takich produktów polecam kupić online.
Cały sekret tkwi w dobrej jakości trzech składników: zielona pasta curry, krewetki i mleko kokosowe.
Sposób przygotowania:
- Gotujemy brązowy ryż (ok.15min)
- Rozmrożone albo świeże krewetki należy przepłukać pod bieżącą wodą. Odstawić na ręcznik papierowy.
- W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pastę curry i całość rozgrzewamy na średnim ogniu ok. 3min. Następnie dodajemy całe mleczko kokosowe i gotujemy ok.10 min. pod przykryciem na średnim ogniu. Mieszamy od czasu do czasu.
- Dodajemy umyte krewetki i podgotowujemy ok.10-12min.
- Na talerz wykładamy 3-4 łyżki ugotowanego ryżu. Dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone na pół. Następnie wlewamy przygotowane curry z krewetką i posypujemy świeżą kolendrą oraz czarnym sezam (opcjonalnie).
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry
- 10 szt dużych oczyszczonych krewetek
- 1 puszka mleka kokosowego
- 5 szt pomidorków koktajlowych
- 1 garść świeżej kolendry
- 1 szczypta sezamu czarnego (opcjonalnie)
- Gotujemy brązowy ryż (ok.15min)
- Rozmrożone albo świeże krewetki należy przepłukać pod bieżącą wodą. Odstawić na ręcznik papierowy.
- W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pastę curry i całość rozgrzewamy na średnim ogniu ok. 3min. Następnie dodajemy całe mleczko kokosowe i gotujemy ok.10 min. pod przykryciem na średnim ogniu. Mieszamy od czasu do czasu.
- Dodajemy umyte krewetki i podgotowujemy ok.10-12min.
- Na talerz wykładamy 3-4 łyżki ugotowanego ryżu. Dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone na pół. Następnie wlewamy przygotowane curry z krewetką i posypujemy świeżą kolendrą oraz czarnym sezam (opcjonalnie).
Dodaj komentarz