Sycąca wegańska zupa z batatem, dynią oraz soczewicą. Koniecznie zrób na bazie rozgrzewającego bulionu warzywnego >> i ciesz się niepowtarzalnym smakiem. Zupę możesz zrobić bez batata, z samą dynią bądź na odwrót 🙂 Obie wersję będą świetnie smakować!
Składniki
- ¾ łyżeczki czerwonej pasty curry*
- 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
- 1 szt. batat średniej wielkości
- 1 ½ litra wywaru warzywnego
- 200g czerwonej soczewicy
- ½ – 1 łyżka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 150 – 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka mielonego kminku (opcjonalnie)
- Świeża kolendra do posypania
Jeżeli robisz zupę z samym batatem – dodaj 2 szt. średniej wielkości.
Jeżeli robisz wersję z samą dynią – dodaj 4 szklanki dyni pokrojonej w kostkę.
Sposób przygotowania
- Przygotowujemy wywar warzywny. Mój przepis >>
- Batat obieramy i kroimy w kostkę.
- Dynię kroimy w kostkę (dynie piżmową nie obieramy).
- W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę a następnie dodajemy pastę curry oraz jeżeli używasz suszony kminek. Podsmażamy przez kilka sekund.
- Dodajemy do garnka surowe ziarna soczewicy i mieszamy przez ok.2min.
- Następnie wlewamy ciepły wywar warzywny. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól. Gotujemy ok.5min.
- Dodajemy pokrojony batat oraz dynię. Gotujemy ok.5min.
- Następnie dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy.
- Podajemy na ciepło posypane świeżą kolendrą.
*Osobiście polecam zakupić taką pastę – wykorzystasz ją do różnego rodzaju dań (nie tylko kuchni azjatyckiej). Jeżeli nie masz pasty curry możesz dodać suszone przyprawy: ½ łyżeczki suszonego czosnku, ¼-½ łyżeczki chili, ½ łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej.
- 3/4 łyżeczki czerwonej pasty curry (opcjonalnie 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,1/4-1/2 łyżeczki chili,1/2 łyżeczki papryki słodkiej,1 łyżeczki papryki ostrej)
- 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
- 1 sztuka batat (średniej wielkości)
- 1 i 1/2 litra wywaru warzywnego
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1/2-1 łyżka soli
- 1 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 150-200 ml mleka kokosowego
- 1 pęczek kolendry (do posypania)
- Przygotowujemy wywar warzywny. Przepis znajdziesz na moim blogu
- Batat obieramy i kroimy w kostkę.
- Dynię kroimy w kostkę (dynie piżmową nie obieramy).
- W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę a następnie dodajemy pastę curry oraz jeżeli używasz suszony kminek. Podsmażamy przez kilka sekund.
- Dodajemy do garnka surowe ziarna soczewicy i mieszamy przez ok.2min.
- Następnie wlewamy ciepły wywar warzywny. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól. Gotujemy ok.5min.
- Dodajemy pokrojony batat oraz dynię. Gotujemy ok.5min.
- Następnie dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy.
- Podajemy na ciepło posypane świeżą kolendrą.
Dodaj komentarz