Pyszne risotto z mrożonym groszkiem to zawsze dobry wybór na szybki obiad! Delikatne danie które oczaruję każdego smakosza sycących potraw! Koniecznie wypróbuj! Jeżeli nie lubisz groszku wymień na inne warzywo 🙂
Składniki (4 porcje)
- 250 g ryżu arborio
- 500 ml ciepłej wody albo bulionu warzywnego
- ½ świeżej cebuli średniej wielkości (szalotka albo biała)
- 3 ząbki czosnku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu (albo 1 łyżka suszonego)
- 3 łyżki masła wegańskiego (odpowiedniego do podgrzewania)/masła ghee
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka mrożonego groszku
- Sól i pieprz do smaku
- 20g ser parmezan / ser parmezan wegański / płatki drożdżowe nieaktywne
- 30 ml białego wina (najlepiej półwytrwane, opcjonalnie)
- Natka pietruszki (do posypania)
Sposób przygotowania
- Czosnek i cebulę szatkujemy w małą kosteczkę.
- Mrożony groszek zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 15min. Odcedzamy.
- Patelnie rozgrzewamy z dodatkiem 1 łyżki masła oraz 1 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek oraz cebule i delikatnie podsmażamy na małym ogniu.
- Obieramy gałązkę świeżego rozmarynu z listek i drobno kroimy same listki. Wrzucamy na patelnie (jeżeli używasz suszonego rozmarynu to również wrzucamy na patelnie).
- Dodajemy ryż i całość delikatnie podsmażamy do lekkiego zarumienienia.
- Następnie podlewamy winem (jeżeli używamy). Mieszamy i czekamy aż lekko wyparuję.
- Dodajemy wodę i przykrywamy pokrywką. Gotujemy pod przykryciem ok.15min na średnim ogniu – od czasu do czasu mieszając. Uważamy aby nie przypalić.
- Ścieramy parmezan na tarce o drobnych oczkach (jeżeli używamy).
- Jeżeli ryż jest miękki to dodajemy 2 łyżki masła oraz parmezan. Mieszamy. Risotto powinno być delikatnie mokre (w razie potrzeby można dolać odrobinę ciepłej wody). Jeżeli ryż jest twardy podgotowujemy go do momentu uzyskania miękkości.
- Dodajemy sól i pieprz do smaku a następnie posypujemy groszkiem.
- Podajemy na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Risotto jest najlepsze ciepłe zaraz po przygotowaniu. Jeżeli zostawiasz risotto na kolejny dzień należy go przechowywać w lodówce a następnie podgrzać z dodatkiem odrobiny wody.