Risotto z groszkiem (v,gf)

Pyszne risotto z mrożonym groszkiem to zawsze dobry wybór na szybki obiad! Delikatne danie które oczaruję każdego smakosza sycących potraw! Koniecznie wypróbuj! Jeżeli nie lubisz groszku wymień na inne warzywo 🙂

Składniki  (4 porcje)

  • 250 g ryżu arborio 
  • 500 ml ciepłej wody albo bulionu warzywnego 
  • ½ świeżej cebuli średniej wielkości (szalotka albo biała) 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu (albo 1 łyżka suszonego)
  • 3 łyżki masła wegańskiego (odpowiedniego do podgrzewania)/masła ghee
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • Sól i pieprz do smaku 
  • 20g ser parmezan / ser parmezan wegański / płatki drożdżowe nieaktywne
  • 30 ml białego wina (najlepiej półwytrwane, opcjonalnie) 
  • Natka pietruszki (do posypania)

Sposób przygotowania

  1. Czosnek i cebulę szatkujemy w  małą kosteczkę. 
  2. Mrożony groszek zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 15min. Odcedzamy.
  3. Patelnie rozgrzewamy z dodatkiem 1 łyżki masła oraz 1 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek oraz cebule i delikatnie podsmażamy na małym ogniu.
  4. Obieramy gałązkę świeżego rozmarynu z listek i drobno kroimy same listki. Wrzucamy na patelnie (jeżeli używasz suszonego rozmarynu to również wrzucamy na patelnie). 
  5. Dodajemy ryż i całość delikatnie podsmażamy do lekkiego zarumienienia. 
  6. Następnie podlewamy winem (jeżeli używamy). Mieszamy i czekamy  aż lekko wyparuję. 
  7. Dodajemy wodę i przykrywamy pokrywką. Gotujemy pod przykryciem ok.15min na średnim ogniu – od czasu do czasu mieszając. Uważamy aby nie przypalić. 
  8. Ścieramy parmezan na tarce o drobnych oczkach (jeżeli używamy). 
  9. Jeżeli ryż jest miękki to dodajemy 2 łyżki masła oraz parmezan. Mieszamy. Risotto powinno być delikatnie mokre (w razie potrzeby można dolać odrobinę ciepłej wody). Jeżeli ryż jest twardy podgotowujemy go do momentu uzyskania miękkości.
  10. Dodajemy sól i pieprz do smaku a następnie posypujemy groszkiem.
  11. Podajemy na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Posypujemy poszatkowaną natką pietruszki. 

Risotto jest najlepsze ciepłe zaraz po przygotowaniu. Jeżeli zostawiasz risotto na kolejny dzień należy go przechowywać w lodówce a następnie podgrzać z dodatkiem odrobiny wody. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *