Rozgrzewające risotto z kurkumą i karmelizowanym-miso porem. Ogólnie wielką fanką pora nie jestem ale w tej formie jest nieziemski! Delikatnie słodko-słony. Świetne połączenie! Polecam na obiad bądź kolację. Zamiast białego ryżu możesz wybrać brązowy, tylko musisz go dłużej podgotować! 🙂
Składniki (4 porcje)
- 250 g ryżu arborio (można użyć również brązowy)
- 500 ml ciepłej wody albo bulionu warzywnego
- ½ świeżej cebuli średniej wielkości (szalotka albo biała)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła wegańskiego (odpowiedniego do podgrzewania)/masła ghee
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 świeży por
- 1 łyżeczka suszonej kurkumy
- karmelizowanie: 1 łyżeczka jasnej pasty miso, 1 łyżka syropu z agawy, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka oliwy z oliwek do podsmażenia pora
- Sól i pieprz do smaku
- 20g ser parmezan / ser parmezan wegański / płatki drożdżowe nieaktywne
- 30 ml białego wina (najlepiej półwytrwane, opcjonalnie)
- Natka pietruszki (do posypania)
Sposób przygotowania
- Czosnek i cebulę szatkujemy w małą kosteczkę.
- Patelnie rozgrzewamy z dodatkiem 1 łyżki masła oraz 1 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek, cebule oraz suszoną kurkumę i delikatnie podsmażamy na małym ogniu.
- Dodajemy ryż i całość delikatnie podsmażamy do lekkiego zarumienienia.
- Następnie podlewamy winem (jeżeli używamy). Mieszamy i czekamy aż lekko wyparuję.
- Dodajemy wodę i przykrywamy pokrywką. Gotujemy pod przykryciem ok.15min na średnim ogniu – od czasu do czasu mieszając. Uważamy aby nie przypalić.
- Ścieramy parmezan na tarce o drobnych oczkach (jeżeli używamy).
- Jeżeli ryż jest miękki to dodajemy 2 łyżki masła oraz parmezan. Mieszamy. Risotto powinno być delikatnie mokre (w razie potrzeby można dolać odrobinę ciepłej wody). Jeżeli ryż jest twardy podgotowujemy go do momentu uzyskania miękkości.
- Karmelizowanie: W międzyczasie kroimy umyty por (tylko białą część) w średniej grubości plasterki. Sos: miso, syrop i sos sojowy łączymy w miseczce i mieszamy do połączenia. Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni. Wrzucamy por i lekko go dusimy. Wlewamy sos do pora i podgotowujemy do momentu redukcji płynów.
- Dodajemy do risotto sól i pieprz do smaku.
- Podajemy na ciepło z dodatkiem karmelizowanego-miso pora, zaraz po przygotowaniu. Posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Risotto jest najlepsze ciepłe zaraz po przygotowaniu. Jeżeli zostawiasz risotto na kolejny dzień należy go przechowywać w lodówce a następnie podgrzać z dodatkiem odrobiny wody.
Znajdź mnie na:
(Visited 75 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz