Warzywny bowl z kalafiorem, batatem i tofu (v,gf,lf)

Aromatyczny kalafior w „serowym sosie”, pieczony i lekko ostry batat, pikantne tofu i delikatny brązowy ryż to wszystko daje nam sycącą propozycję na obiad czy kolację.

Pieczony kalafior w „serowym” sosie zrób z tego przepisu >>

Składniki (2 porcje)

  • 1 batat średniej wielkości
  • 3-8 łyżek suchego ryżu brązowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
  • Szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki
  • czarnuszka / czarny sezam do posypania
  • 1 kostka naturalnego tofu bio
  • Przyprawy do tofu: 2 łyżki sosu sojowego, 1 ząbek czosnku, kawałek świeżego imbiru, szczypta chili albo pieprzu cayenne, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka syropu z agawy.

Sposób przygotowania

  1. Łączymy wszystkie składniki: przyprawy w tofu. Następnie marynujemy w nich tofu w przez min.30min.
  2. Pieczemy kalafior według mojego przepisu >>
  3. Gotujemy ryż brązowy do miękkości.
  4. Następnie batat obieramy i kroimy w paski/łódeczki. Polewamy oliwą i posypujemy ostrą papryką i solą.
  5. Batat i zamarynowane tofu pieczemy w piekarniku (180C, góra/dół) przez ok.10-15min. do miękkości.
  6. Wszystkie składniki na warzywny bowl układamy w głębokim talerzu/misce.
  7. Podajemy na ciepło, posypane posiekaną natką pietruszki.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *