Roślinny pasztet z białej fasoli

Aromatyczny i mokry pasztet z białej fasoli Jaś. Wegański. Bez mąki. Z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów włoskich. Mój ulubiony pasztet roślinny!  🙂

Bardzo szczegółowo opisałam etapy przygotowania pasztetu zatem nie przeraź się, że nie dasz rady! To bardzo prosty przepis i wyjątkowo smaczny! Naprawdę warto!

Składniki: 

  • 320g suchej fasoli Jaś* (dodatkowo 2 liście laurowe oraz 1 łyżka oliwy)
  • 1 duża i miękka gruszka 
  • 1 duża cebula szalotka 
  • 2 duże liście laurowe 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego 
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu (same liście) 
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • ½ łyżki mielonego kminku
  • 1 łyżka suszonego majeranku 
  • 1 łyżka masła ghee albo oliwy z oliwek
  • 20 ml oleju roślinnego np. z pestek winogron, ryżowy, rzepakowy 
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku 
  • 3 garści suszonej żurawiny 
  • 2-3 garści orzechów włoskich do dekoracji 

Sposób przygotowania: 

  1. Fasolę Jaś moczymy w misce z wodą przez całą noc aby napęczniała. 
  2. Następnego dnia  w dużym garnku z wodą gotujemy fasolę z dodatkiem 2 liści laurowych oraz 1 łyżki oliwy. Gotujemy do miękkości (ok.2-3h).
  3. Gruszkę oraz liście rozmarynu moczymy w misce wody z dodatkiem 2 łyżeczki sody przez 3 min. Płuczemy pod bieżącą wodą. 
  4. Obieramy gałązkę rozmarynu i same liście drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy.
  5. Gruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zostawiamy razem z sokiem. 
  6. Na dużej i głębokiej patelni (np.wok) rozgrzewamy masło ghee albo oliwę, dodajemy: posiekany rozmaryn, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, cebula – lekko dusimy do momentu aż cebula będzie delikatnie złocista. 
  7. Następnie dodajemy startą gruszkę razem z sokiem oraz sos sojowy (jeżeli posiadasz). Mieszamy całość. 
  8. Dodajemy na patelnie ugotowaną i dobrze odcedzoną fasolę Jaś oraz suszony majeranek. Mieszamy i gotujemy ok. 5-8min na średnim gazie aby całość połączyła się aromatem
  9. Zawartość całej patelni przelewamy do blendera o wysokiej mocy. Dodajemy olej.
  10. Blendujemy na gładką masę.**
  11. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku (ja zrobiłam lekko pikantny i wyszedł super!). Uważamy aby nie przesadzić z przyprawami! Lepiej wolniej i mniej niż później żałować 😉 
  12. Konsystencja pasztetu powinna być jak gęsty grecki jogurt. Jeżeli jest za rzadki dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj. 
  13. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy suszoną żurawinę i mieszamy łyżką.
  14. Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra/dół)
  15. Przygotowujemy dwie keksówki (takie na pasztet). Wykładamy papierem do pieczenia.
  16. Całość masy przekładamy do foremek. Dekorujemy wierzch (przez środek) orzechami włoskimi (lekko dociskamy). 
  17. Na dolnej półce pieczemy pierwsze 15min. Następnie zmieniamy na środkową półkę i pieczemy ok.30-40 min.***
  18. Upieczony pasztet zostawiamy w zimnym miejscu (najlepiej na całą noc). 

*Możesz użyć fasoli Jaś z puszki – ok.620 g. Prawdopodobnie wtedy będzie konieczność dodania 2 łyżek mąki ziemniaczanej (wpierw sprawdź konsystencję).

** Jeżeli używasz Thermomix prawdopodobnie masa ze względu na ciepło będzie „wypychana” do góry zatem należy przemieszać łyżką i blendujemy do skutku aż uzyskamy gładką konsystencję. 

***Wierzch lekko się zarumieni (możesz zerknąć delikatnie wyciągając papier z pasztetem czy dół jest podpieczony). Nie nastawiaj się, że pasztet upiecze się jak ciasto drożdżowe czyli brązowy każdy bok! 😉 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *