Rozgrzewająca zupa z soczewicą, pomidorami i mleczkiem kokosowym (v,gf,lf)

W takie dni jak dziś koniecznie trzeba zjeść rozgrzewające danie. Mega sycąca i kremowa zupa z soczewicą, kaszą, pomidorami i mleczkiem kokosowym. Dosłownie przygotujesz ją w 15-20min. Jest przepyszna!

Składniki (3-4 porcje)

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (1 szklanka = 250ml)
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka mleczka kokosowego (min.70% zawartości kokosa)
  • 1 słoik/puszka krojonych pomidorów
  • 1/4 łyżeczki suszonego i zmielonego kminku (dla osób które mają wzdęcia po soczewicy czerwonej)
  • 1 łyżeczka suszonej kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 mała cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2-1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka łyżek kaszy np. quinoa do podania
  • natka pietruszki bądź świeża kolendra do podania

Sposób przygotowania

  1. Na głęboką patelnie wlewamy oliwę i rozgrzewamy.
  2. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, delikatnie podsmażamy ok.2min. Następnie wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir. Podsmażamy i mieszamy.
  3. Soczewice przepłukujemy pod bieżącą wodą a następnie wrzucamy na patelnie. Dodajemy suszoną kurkumę (oraz kminek jeżeli używasz) i mieszamy.
  4. Następnie wlewamy pomidory, mleczko kokosowe i wodę. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 15min.
  5. W międzyczasie gotujemy ulubioną kaszę.
  6. Drobno siekamy natkę pietruszki.
  7. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest za gęsta dodajemy więcej wody.
  8. Podajemy na ciepło z kaszą oraz natką pietruszki.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *