W takie dni jak dziś koniecznie trzeba zjeść rozgrzewające danie. Mega sycąca i kremowa zupa z soczewicą, kaszą, pomidorami i mleczkiem kokosowym. Dosłownie przygotujesz ją w 15-20min. Jest przepyszna!
Składniki (3-4 porcje)
- 1 szklanka czerwonej soczewicy (1 szklanka = 250ml)
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka mleczka kokosowego (min.70% zawartości kokosa)
- 1 słoik/puszka krojonych pomidorów
- 1/4 łyżeczki suszonego i zmielonego kminku (dla osób które mają wzdęcia po soczewicy czerwonej)
- 1 łyżeczka suszonej kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 1 mała cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 1/2-1 łyżeczka tartego imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka łyżek kaszy np. quinoa do podania
- natka pietruszki bądź świeża kolendra do podania
Sposób przygotowania
- Na głęboką patelnie wlewamy oliwę i rozgrzewamy.
- Dodajemy drobno posiekaną cebulę, delikatnie podsmażamy ok.2min. Następnie wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir. Podsmażamy i mieszamy.
- Soczewice przepłukujemy pod bieżącą wodą a następnie wrzucamy na patelnie. Dodajemy suszoną kurkumę (oraz kminek jeżeli używasz) i mieszamy.
- Następnie wlewamy pomidory, mleczko kokosowe i wodę. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 15min.
- W międzyczasie gotujemy ulubioną kaszę.
- Drobno siekamy natkę pietruszki.
- Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest za gęsta dodajemy więcej wody.
- Podajemy na ciepło z kaszą oraz natką pietruszki.
Znajdź mnie na:
(Visited 51 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz