Rozgrzewający bulion warzywny

Mój ulubiony warzywny bulion dzięki któremu przygotujesz wiele zup czy dań (np.kasza jaglana z tofu >>). Idealnie sprawdzi się również jako domowy wegański rosół. 🙂

Zapamiętaj jedną zasadę!

Jeżeli chcesz ugotować wywar to zawsze wkładamy warzywa do zimnej wody (tak aby wygotować z nich aromat oraz wartości). Natomiast jeżeli gotujesz warzywa (i chcesz je spożyć w całości) to zawsze wkładamy je do gorącej wody! Dzięki temu „zamykasz” wartości odżywcze w warzywach (również tak powinno gotować się ziemniaki, pomimo tego, że nie posiadają za dużo wartości to należy je traktować z „czułością” 🙂 ). Taka sama formuła tyczy się również dań gdzie podsmażamy najpierw warzywa a następnie zalewamy je wodą bądź bulionem (musi być zawsze ciepły!). Do zapamiętania!

Składniki

  • 3 l wody zimnej niegazowanej
  • 1 szt. małej cukinii
  • 4 szt. marchewki
  • 2 szt. pietruszki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 szt. świeżej kurkumy
  • 2 szt. papryczek chili
  • 15 cm kawałek imbiru
  • 4 liście laurowe (ja daje świeże)
  • 5 szt. ziela angielskiego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 szt. cebuli (bądź kawałek pora)
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego lubczyku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie warzywa moczymy w sodzie (sprawdź dlaczego >>). Następnie płuczemy.
  2. Obieramy cebulę oraz czosnek. Jeżeli masz kuchenkę gazową (albo palnik np.do kremu brulee) możesz (dosłownie!) przypalić cebulę (nada ona wspaniałego aromatu oraz koloru).
  3. Do dużego garnka wlewamy wodę.
  4. Następnie umieszczamy wszystkie warzywa (w skórce).
  5. Gotujemy ok. 45-50min. na średnim ogniu (nie doprowadzamy do mocnego wrzenia).

Jeżeli chcesz przygotować wegański rosół: dodaj jasny sos sojowy (ilość zależy od Twoich preferencji), pieprz oraz ewentualnie sól. Pokrój w plasterki marchewkę, pietruszkę oraz dodaj świeżą natkę pietruszki. Podaj z makaronem/ziemniakami bądź kaszą jaglaną/pęczak czy sorgo.

Z takiej ilości bulionu możesz przygotować przynajmniej 2 różne zupy. Smacznego 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *