Ryż w maślanym sosie z krewetkami, marchewką (gf,lf)

Bardzo szybkie danie w przygotowaniu! Idealne na obiad czy kolację. Dla miłośników owoców morza to pyszny i lekkostrawny posiłek. Jeżeli używamy mrożonych krewetek pamiętamy o prawidłowym procesie rozmrażania (poniżej go przypominam). Możesz dorzucić jeszcze inne warzywo niż marchewkę ale nie przekraczaj połączenia najlepiej 2 (max.3) warzyw (dla lepszego trawienia). Smacznego!

Składniki

  • 6-8 dużych krewetek (najlepiej świeżych)
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki wegańskiego masła (może być zwykłe)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 limonki
  • natka pietruszki albo kolendra do posypania

Sposób przygotowania

  1. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
  2. Jeżeli używasz mrożonych krewetek koniecznie je rozmrażaj wolno w temp.pokojowej min.2-3h. (nie rozmrażamy krewetek po zalaniu ich gorącą wodą!). Możesz je też rozmrażać w lodówce np.przez całą noc. W przypadku świeżych krewetek należy je dokładnie umyć i osuszyć.
  3. Marchewkę i czosnek kroimy w cienkie plasterki.
  4. Na rozgrzaną patelnie wykładamy 1 łyżkę masła z dodatkiem oliwy. Następnie wrzucamy pokrojony czosnek. Lekko dusimy ok.2min.
  5. Dorzucamy na patelnie osuszone krewetki i podsmażamy z dwóch stron ok.2min.
  6. Dodajemy marchewkę i dusimy ok. 4 min.
  7. Następnie wrzucamy 3 łyżki masła i pod przykryciem dusimy całość ok.3min.
  8. Skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy sól i pieprz do smaku, posypujemy siekaną natką pietruszki.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *