
Bardzo szybkie danie w przygotowaniu! Idealne na obiad czy kolację. Dla miłośników owoców morza to pyszny i lekkostrawny posiłek. Jeżeli używamy mrożonych krewetek pamiętamy o prawidłowym procesie rozmrażania (poniżej go przypominam). Możesz dorzucić jeszcze inne warzywo niż marchewkę ale nie przekraczaj połączenia najlepiej 2 (max.3) warzyw (dla lepszego trawienia). Smacznego!

Składniki
- 6-8 dużych krewetek (najlepiej świeżych)
- 1 marchewka
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki wegańskiego masła (może być zwykłe)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z 1/2 limonki
- natka pietruszki albo kolendra do posypania
Sposób przygotowania
- Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Jeżeli używasz mrożonych krewetek koniecznie je rozmrażaj wolno w temp.pokojowej min.2-3h. (nie rozmrażamy krewetek po zalaniu ich gorącą wodą!). Możesz je też rozmrażać w lodówce np.przez całą noc. W przypadku świeżych krewetek należy je dokładnie umyć i osuszyć.
- Marchewkę i czosnek kroimy w cienkie plasterki.
- Na rozgrzaną patelnie wykładamy 1 łyżkę masła z dodatkiem oliwy. Następnie wrzucamy pokrojony czosnek. Lekko dusimy ok.2min.
- Dorzucamy na patelnie osuszone krewetki i podsmażamy z dwóch stron ok.2min.
- Dodajemy marchewkę i dusimy ok. 4 min.
- Następnie wrzucamy 3 łyżki masła i pod przykryciem dusimy całość ok.3min.
- Skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy sól i pieprz do smaku, posypujemy siekaną natką pietruszki.