Ryżanka z mango i borówką (v,gf,lf)

Coś dla odmiany od zdrowej jaglanki. Pełna owoców ryżanka w delikatnym słodkim sosie. Bardzo sycąca propozycja nie tylko na rodzinne śniadanie. 

Jeżeli ryżankę chcesz zabrać ze sobą do pracy należy ją zrobić bardziej wodnistą gdyż ryż prawdopodobnie wsiąknie cały napój. Zatem aby było smaczniej – zrób wersję bardziej wodnistą. 🙂

Składniki (2 porcje)

  • 200 g brązowego ryżu bio
  • 400 ml napoju roślinnego (np.ryżowo-migdałowe, kokosowe)
  • 30 ml wody 
  • 5-8 suszonych liści kaffir 
  • 2-3 łyżeczki cukru kokosowego (albo trzcinowy)*
  • 1 łyżka wegańskiego masła albo klarowanego (ghee)
  • 1 świeże mango (albo inny owoc)
  • 2-3 garści borówek (albo inny owoc)
  • 3 łyżki płatków migdałów 

Sposób przygotowania

  1. W garnku rozgrzewamy masło. Dodajemy liście kaffir oraz surowy ryż. Podsmażamy kilka minut cały czas mieszając. 
  2. Następnie dodajemy napój roślinny, wodę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok.15-20min. Mieszamy i pilnujemy aby nie przypalić.
  3. Po ok.20min dodajemy cukier oraz jeżeli zauważamy, że ilość napoju roślinnego uległa dużej redukcji to dodajemy stopniowo więcej napoju.. Pamiętamy aby ryżanka była delikatnie wodnista (wszystko zależy od preferencji:  jeżeli lubisz suchą ryżankę to nie dodawaj za dużo napoju, jeżeli wolisz wodnistą dodaj tyle napoju ile lubisz). Gotujemy do momentu aż ryż będzie ugotowany (nie powinien być rozgotowany). Cały czas mieszamy aby nie przypalić.
  4. W międzyczasie na suchej patelni blanszujemy płatki migdałów. Do uzyskania złotego koloru. 
  5. Podajemy na ciepło z dodatkiem świeżego mango i borówek. Posypujemy zblanszowanymi płatkami migdałowymi. 

*Ilość cukru zależy od wybranego napoju roślinnego. Jeżeli wybierzesz napój ryżowy to nie dodawaj cukru (napój sam w sobie jest bardzo słodki). Należy spróbować przed podaniem cukru czy smak i poziom słodkości ryżanki jest taki jaki lubisz:)

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *